Carin Götblad, regionpolischef i Region Mitt.

Sverige har opplevd en dobling i antall barneran i løpet av fire år. Det kommenterer en svensk politisjef slik: – När vi pratar om barn är det enbart som offer, och de misstänkta är ju också offer i någon mening.

En kartlegging av anmeldt vold der både offer og gjerningsmenn er under femten år konkluderer med at antall voldsforbrytelser har økt med 37 prosent de siste fire årene. Antallet ran er mer enn doblet, fra 1.178 til 2.448.

Dette kommenterer Carin Götblad, regionpolischef i Region Mitt, i Expressen. Hun uttrykker sympati også med ranerne, som hun mener er ofre:

– När vi pratar om barn är det enbart som offer, och de misstänkta är ju också offer i någon mening, men det här är ändå något vi måste ta itu med, att barn också begår brott.

Götblad sier at hun ble «häpen» – overrasket – over hvor grov volden var. Hon nevner spark og vold mot hodet og drapstrusler.

– Det är ofta klasskamrater som utsätter varandra. Det går inte att tänka sig att vuxna skulle utsättas för sånt här av sina arbetskamrater utan att det skulle uppmärksammas. Vi skulle aldrig acceptera det. Men det är vanliga barn som rånas på väg till och från skolan, som kallas hora och får höra att de ska få en Glock i käften. Jag tycker att vi sviker barnen, säger Götblad.

Men når mistenkte er under 15 år etterforsker ikke politiet, sakene overlates uten videre til socialtjänsten (barnevernet).

– Politiet er en del av problemet

Den konservative debattøren Thomas Gür har kommentert Götblads uttalelser på sin Facebook.

Här säger Götblad alltså att om ett gäng med 14-17 åringar rånar och misshandlar en 12-åring, så är alltså pugilisterna och de avskyvärda kräken som utför denna handling också offer i någon mening?

Här ligger ett väsentligt element i hela problembilden. Om en polischef ser gärningsmän och brottslingar som offer, i någon mening, på samma sätt som offret också är offer, i någon mening får man anta … då är inte bara barnrånare och barnrån ett problem, utan också den ordningsmakt som skall hålla efter barnrånen det.

Kritikk mot politiet

Region Mitt med Carin Götblad i spissen har under det siste året fått negativ oppmerksomhet for flere forhold. Blant annet sa Götblad i høst at regionen var «hårt drabbad» av grov voldskriminalitet, som skyteepisoder koblet til gjengkriminalitet. Noen måneder tidligere, i Almedalen, sa hun at man hadde god kontroll på gjengene.

Skandale ble det også da politiet i Uppsala, som inngår i Region Mitt, ikke klarte å opprettholde orden da Sverigedemokraterna skulle demonstrere mot et islamsk senter:  Polisen stod och tittade på när kriminellt gäng kastade stenar på politiker i Uppsala

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.