Foto: Stillbilde fra tidligere opprør i Kronogården

Kronogården i den svenske byen Trollhättan har i mange år vært preget av å ha blitt overtatt av kriminell innvandrerungdom. Ran, knivstikking, skyting, bilbrenning, angrep på politiet, stenkasting og generell mobbing av svensker har blitt normalen i Kronogården. Allerede i  2017 opplyste lokale myndigheter at det handlet om maktkamp om territorium:

Nu är det en maktkamp om territorium i stadsdelen, säger Peter Asp, informationschef vid Trollhättans stad.

Det er ikke en maktkamp mellom svensker og innvandrere, men mellom somaliere og arabere. Sveriges Radio skrev i 2018 at Trollhättan er Sveriges mest segregerte kommune.

Onsdag denne uken skulle SVT vise et debattprogram om integrering og segregering fra Kronogården. De hadde til og med invitert frilansjournalist Joakim Lamotte, som tidligere jobbet i SVT. Idag opplyser Lamotte at SVT ikke lenger får lov til å filme det planlagte debattprogrammet i Kronogården fordi det er for farlig. Det er Trollhättan kommune som har tatt beslutningen,  skriver SVT og Expressen.

Lamotte, som har mottatt svært mange drapstrusler for å fortelle svenskene hva som foregår i deres eget land, har imidlertid ikke tenkt til å gi seg. Dette er en trussel mot demokratiet, skriver han på sin Facebookside. Han stiller onsdag klokken 19.30 på Kronogårdens torg for å sende live, med eller uten SVT.

Joakim Lamotte har tidligere filmet fra Kronogården. Også i desember ifjor, under alle opptøyene og bilbrannene, rapporterte Lamotte fra bydelen. I et intervju med Kvartal fortalte han hvordan han ble angrepet av innvandrerguttene.

– Hade de där killarna fått chansen så hade jag nog inte levt i dag, det tror jag inte. De hade sparkat ihjäl mig. Så är det.

– Jag hade en väldigt dålig magkänsla när jag åkte dit. Jag hade indikationer på att folk var ute efter att plocka mig när jag kom dit. Jag vet att det är ett jäkligt brutalt område, säger han i Kvartal.

– Jag har förstått att det är många som tror att problemen i Trollhättan finns bara när jag är där. Det här händer aldrig annars. Men då undrar jag hur det kunde vara upplopp två dagar innan jag åker dit?

Og imorgen tar Joakim Lamotte igjen turen til Kronogården.

De lokale myndighetene i Trollhättan var redde for at det planlagte debattprogrammet med SVT ville «vekke uro».

– Programmet kan väcka oro i Kronogården, säger Ulrika Strandroth Frid, stadsdirektör.

Onsdag er premieredag for SVTs nye debattserie om integrering og segregering. Jorun Collin, projektleder for programmet, er ikke enig i at en sending ville ha stigmatisert området ytterligere.

– Rent allmänt så kan jag förstå den rädslan, men vi har ett rigoröst säkerhetstänk kring vår sändning. Jag har svårt att se att vår sändning från Kronogården skulle ha stigmatiserat området. Risken är väl snarare förflyttningen därifrån gör det, säger hon.

Kronogården i Trollhättan er et av Sveriges tapte territorier. Når ikke engang SVT kan filme derfra på grunn av sikkerheten, så kan det ikke lenger sies å være en del av Sverige.

SVT    Expressen

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.