Sakset/Fra hofta

Idéen om at «anstendighetsklær» som burkini er et frivillig valg, er naiv. Akkurat som med andre islam-kulturelle plagg for kvinner, så er det noen kvinner som kjemper intenst for sitt eget klesfengsel. Disse er som regel svært synlige fordi mediene og politikerne bygger dem opp og sier at det er diskriminering hvis de ikke får lov til å gå rundt som spøkelseskladden og hufsa.

Det er lov å skrike høyt når draugen dukker opp ved siden av deg. REUTERS/Zoubeir Souissi

Men kvinnene i Algerie ser hvilken vei det bærer. Og de protesterer på strendene – ved å gå i bikini.

Jo flere som tar på burkini, jo mer øker presset på resten av kvinnene. På et punkt slutter det å være frivillig.

Algerie er i ferd med å islamiseres i en takt som bekymrer kvinnene. Å gå vestlig kledd med håret løst utløser skjellsord fra menn:

Kvinnene som protesterer mot burkini på stranden kjemper i motbakke.

Det er ikke forbudt med bikini i Algerie, men kvinner presses til å dekke seg til på stranden. Et økende antall kvinner bruker burkini. Endringene skjer raskt. Warda forteller til franceinfo at islamistene fikk kanskje ikke makten i Algerie, men samfunnet islamiseres. I løpet av de siste to-tre år er det blitt vanskeligere å gå på stranden og man kan føle seg litt alene i bikini, mens vi før utgjorde majoriteten.

Les islamistes n’ont pas accédé au pouvoir, mais la société s’est islamisée. Depuis deux-trois ans, on a moins d’aisance à aller à la plage ; on peut parfois se retrouver un peu seules en bikini, alors qu’on a toujours été majoritaires.

Warda
à franceinfo

Tusenvis av kvinner deltok i protesten ved å ha på seg bikini eller shorts istedet for heldekkende burkini.

At de liberale i Europa ikke skjønner at de støtter feil gruppe muslimske kvinner, er en gåte.

The Independent  francetvinfo