Sakset/Fra hofta

NRK.no med artikkel om modell i hijab og burkini på forsiden. Hårreisende dom mot kvinnelig menneskerettighetsadvokat i Iran forbigås i stillhet. Skjermdump nrk.no

Det begynner å bli en lei vane; irritasjon og vemmelse over NRKs dårlig skjulte hyllest til tildekning av kvinner. Fra diverse artikler på NRK.no til seriefigurer og programledere i NRK med programflate og rikelig omtale. Etter seriene «Skam» og «Lik meg» er det nok mange i Norge som sitter med den oppfatningen at muslimske jenter og kvinner går helst med hijab, det er like fint og frivillig som en caps – og det er i grunnen kun norske fordommer som gjør at dette hodeplagget skaper problemer for kvinner.

NRK.no er derfor raskt på banen og omtaler den første modellen med hijab og burkini avbildet i Sports Illustrated. En muslimsk supermodell med bakgrunn fra Somalia, ifølge NRK. «Hennes deltagelse er med på å belyse magasinets forpliktelse og tro på å støtte kvinner til å eie den de er og hva som gjør dem unike», sier sjefen for Sports Illustraded Swimsuit, MJ Day, til People Magazine, ifølge NRK.no. I fjor var hun visstnok også den første kvinnen til å posere med hijab på forsiden av den britiske utgaven av Vogue. En normalisering av hijab er åpenbart en trend i tiden for enkelte i Vesten, en trend NRK følger opp så godt de kan. Glemt er handlingsplan mot sosial kontroll og småjenter i Norge som er presset til å ikle seg hijab og burkini.

I et annet land, Iran, ble en kvinnelig menneskerettighetsadvokat som kjempet for kvinners rett til å slippe å bære slør – det er som kjent påbudt for kvinner i Iran-, nylig dømt til 38 års fengsel og 148 piskeslag i Revolusjonsdomstolen. Amnesty i Norge ba norske myndigheter protestere høylytt mot dette overlagte justismordet. Det har vært relativt tyst fra våre politikere så vidt jeg har erfart – og NRK har heller ikke lagt seg i selen for å omtale denne absurde dommen. Et kort søk ga i hvert fall ingen umiddelbare treff.

Derimot kan NRK.no, nederste i artikkelen med omtalen av den hijabkledte supermodellen, formidle en invitasjon til et dialogmøte, til de som måtte nære en viss skepsis til hijab og annen tildekning av kvinner, med en som er uenig med deg og synes tildekning er en ny, positiv dimensjon i det norske samfunnet. Det er bare å gå inn her og melde sin interesse. Påmeldingen starter med å svare på spørsmålet; «er det norske samfunnet truet av innvandring fra muslimske land?»