Eldre kvinner i Haugesund liker ikke at kvinner har begynt å bade i burkini i svømmebassenget – fordi de synes det er «skummelt eller uvant», i følge NRK.

Det er mye vi skal venne oss til i det nye flerkulturelle samfunnet. Burkini, eller heldekkende badedrakt, er et plagg som nå har inntatt norske svømmebassenger. Om du skulle kjenne motstand mot at dette plagget brer om seg, er det nok fordi du er litt gammelmodig – i hvert fall om vi skal tro Nrk.no.

I Haraldshallen i Haugesund arrangerer de egen «damebading». Her har eldre, norske damer gått i flere år. Nå har det dukket opp noen nye deltakere, i ført den heldekkende badedrakten burkini. Dette var  visstnok nytt, ukjent og litt skummelt for de eldre kvinnene, og det brøt ut høylytt krangel mellom de burkini-kledte damene og stamgjestene, skriver NRK.

NRK har snakket med de forulempede burkini-kledte som viser til at i deres religion så kan ikke kvinner bruke vanlig badedrakt, det er burkini som gjelder. «Først blei eg sint då damene kjefta på meg, men det går bra nå. Eg bryr meg ikkje. Dei fleste synst uansett at det går heilt fint», sier en av kvinnene til NRK. En av de eldre kvinnene sier hun fikk sjokk da hun så plagget første gang. «Då visste me ikkje at det var lovleg. Nå må me jo berre bøya oss etter regelverket, men me synst ingenting om det,» sier Astrid Spidsøe.

Frankrike forsøkte å innføre et forbud mot burkini i 2016, men det ble stemplet som krenkende av FN sin høgkommissær for menneskerettigheter og ble senere opphevet av en fransk domstol. Dette har åpenbart Norge tatt til etterretning.

Til slutt har NRK snakket med en annen kvinne som også deltar på «damebadingen», Daniella Øfelt. Hun unnskylder de eldre kvinnene: «Dette er en gjeng som har gått å bada veldig lenge. Dei har sine interne reglar, noko eg sjølv også har merka. Når det kjem noko nytt synst dei nok det er feil eller skummelt eller uvant.»

Joda, vi venner oss nok til burkini også, som vi har vendt oss til barnehijab og ansiktstildekking i det offentlige rom. Glemte jeg å nevne det; de to journalistene bak gladartikkelen for burkini-brukere på NRK.no er menn.

Kjøp Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.