Sakset/Fra hofta

Dagsrevyens Rima Iraki og Ingvild Bryn er tydelig begeistret over at hijaben vinner frem på stadig nye fronter. Skjermdump, NRK.

– Det er ikke hijaben som gjør henne til en modell utenom det vanlige, melder NRK. Neivel..? Hva er det da? Forklaring følger: «Hun jobber også som vernepleier, og er mor til en fire-åring.»

Aha! Ja, selvsagt! Det er jo mye mer oppsiktsvekkende.

«Ikke alle liker at hun har stukket hodet fram», ifølge NRK. Og siden det ikke er hijaben som utgjør stigmaet, hva er det da?

Rawdah Mohamed blir snart den første somali-norske modellen på førstesiden av et norsk motemagasin, proklamerer NRK Dagsrevyens Rima Iraki og Ingvild Bryn, sprekkeferdige av stolthet, søndag kveld.

På barneskolen var hun eneste elev med hijab, ifølge NRK. I parentes bemerket: når man begynner på barneskolen er man seks år. Om hun også brukte hijab i barnehagen, får vi ikke vite.

Uansett: «Nå er 27-åringen første norsksomaliske modell på forsiden av et norsk ukeblad, i månedens Costume.» Den første norsksomalieren, altså. Det oppsiktsvekkende er jo absolutt ikke at hun pakker håret sitt inn i det religisøse plagget hijab. Nei, nei, nei!

I moteverdenen har Mohamed gjort kometkarriere. Til høsten venter jobbturer til Milano, Paris og New York til høsten.

Modeller med hijab var utenkelige for bare et par år siden. I år har de prydet forsidene til Vogue.

Amar Faiz, agent i Idol looks, er svært opptatt av å understreke at Rawdah ikke har suksess fordi hun bruker hijab (var det noen som trodde det?):

– Jeg kunne se at hun ville komme veldig langt. Og det har ikke noe med hijab… fordi det er mange som tror at det er fordi det er så trendy nå, at hun bruker hijab. Det er ikke det, det er fordi hun er utrolig vakker og utrolig smart.

Agent Amar Faiz kan avkrefte en utbredt misforståelse: Det er ikke «fordi det er så trendy nå» at Rawdah Mohamad bruker hijab. Akkurat.

Somali-amerikanske Halima Aden vakte oppsikt da hun i mai dukket opp på forsiden av Sports Illustrated i burkini.

Halima Aden på grunt vann i full burkini-mundur.

Det mest oppsiktsvekkende med Rawdah er vel i grunnen hvor utrolig norsk hun er. For understreke det, poserer hun med en kjent norsk sjokolade.

Rawdah poserer for amerikanske V Magazine. Kvikk Lunsjen holdes helt naturlig slik at den skjuler øret. Skjermdump, NRK

Se innslaget i Dagsrevyen (tidskode 22:30)

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!
Les også