Nyhetsanker i NRK Dagsrevyen, Rima Iraki.

Rima Iraki støtter NRK-kollega Gro Holms konspiratoriske spekulasjoner om jødisk dominans i amerikanske medier.

Programleder Iraki har slettet et innlegg på Facebook hvor hun støttet Holm. Hun nekter å svare på Documents henvendelser om saken.

NRK-journalist Gro Holm fikk krass kritikk da hun i 2014 forsøkte å forklare en påstått proisraelsk slagside i amerikansk mediedekning med overrepresentasjon av jøder og «jødisk kapital» blant journalister, eiere og toppledere i mediebransjen: Sterk Israel-dominans i amerikanske medier.

Hun forsøkte å underbygge sine spekulasjoner med en oversikt over jødiske ledere hentet fra nettet.

Oversikten med tittelen «Who Controls Your Mind? 2013» var publisert i et forum på den høyreekstreme nettsida Stormfront, i tillegg til å være gjengitt på flere høyreekstreme sider.

NRK fjernet lenken til oversikten, og Holm beklaget.

Nettstedet Stormfront er en av verdens største og mest kjente forum for høyreekstremt innhold. Siden ble opprettet på 90-tallet av tidligere Ku Klux Klan-leder Don Black.

– Interessant og viktig

Rima Iraki mente Holms kronikk  var «interessant» og «viktig», skrev hun på sin facebookside:

Gro Holm skriver interresant om USAs dekning av Israel/Palestina-konflikten.
Dessverre med noen uheldige formuleringer, som ødelegger for et ellers viktig innlegg:  «Det er ingen hemmelighet at jødisk kapital og folk med jødisk bakgrunn er sterkt overrepresentert i de store amerikanske mediekonglomeratene. Det største av dem alle, Disney Company, eier blant annet ABC TV Network og ledes av Robert Iger. CNN Worldwide har Jeff Zucker som kom fra konkurrenten NBC og CBS har Leslie Moonves. Sistnevntes onkel var for øvrig David Ben Gurion, Israels første statsminister. Jødenes andel av USAs befolkning utgjør vel to prosent, så det er ingen tvil om at de er overrepresentert som eiere og toppledere i media. Kanskje ikke så rart at relativt få palestinske stemmer slipper til når Israel blir angrepet.»

Innlegget er nå slettet.

Document har kontaktet Rima Iraki pr epost, uten å få svar. Vi har også prøvd å komme i kontakt med henne via NRKs kommunikasjonsavdeling, også det uten hell.

Iraki har palestinske og libanesiske foreldre, ifølge Wikipedia.

For noen uker siden markerte en annen NRK-programleder seg med grove uttalelser om Israel og jøder:

– Vi må aldri glemme hvor rævva Israel er, det er sykt viktig at vi aldri glemmer det. Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket, sa Shaun Henrik Matheson på lufta.

Listhaug måtte stå skolerett for Iraki

For tre år siden måtte Sylvi Listhaug stå skolerett for Rima Iraki, som forlangte ja/nei-svar på spørsmål som: «Tror du islam er ute etter å ta over Europa?», og «Ville du likt å ha en muslim som nabo?»

Temaet var «fordommer» mot muslimer. Først sendte Dagsrevyen en reportasje hvor «enkelte politikeres retorikk» ble lansert som forklaring, deretter introduserer nyhetsanker Rima Iraki Sylvi Listhaug som gjest i studio.

– Du har fått kritikk for å legitimere fremmedfiendtlige holdninger, det er jo ikke noe nytt, sier Iraki.

– Hvilket ansvar har du som integreringsminister å velge dine ord med omhu for å ikke bidra til … at man ska…, eller at man svikter … eller at man … skaper polarisering i samfunnet?

Det underliggende premisset var at det var kritikkverdig å dra alle muslimer over en kam, å stigmatisere dem som en gruppe med en agenda. Dette kalles gjerne konspirasjonsteorier.

Altså det samme som Iraki selv gjorde tre år tidligere.

Påstand om pro-jødisk slagside ble stående

Simon Wiesenthalsenteret gikk hardt ut mot Gro Holm og hevdet hun spredte «nynazistisk propaganda».

Overfor Dagbladet forsvarte Holm seg med at hun ikke hadde visst at dokumentet hun lenket til var antisemittisk, og at det uansett fantes tilgjengelig på andre nettsteder.

Gro Holm beklaget, men selve påstanden om at jøder hindrer palestinere i å bli hørt ble stående.

– Holm presenterte åpenbart en subjektiv vurdering basert på anekdotisk informasjon, for hun belegger ikke sitt syn på noe som ligner på empirisk analyse, påpekte Leif Knutsen på NRK Ytring. Han viste til NRKs dominerende posisjon som nyhetskilde:

For mange norske tilskuere, tilvante som de er til en enkelt statskringkaster som hovednyhetskilde, kan det være nærliggende å tolke Holms eksempler som bevis på systemisk svakhet.

Knutsen viser til at Holm drar frem et utvalg journalister og ledere hvis troverdighet hun trekker i tvil på grunn av deres etnisitet.

For eksempel: Wolf Blitzer, som har vært i CNN i 24 år og er nå stasjonert i Jerusalem, får sitt pass stemplet for å være jøde og attpåtil å ha jobbet som journalist i Jerusalem Post og redaktør i AIPAC for flere tiår siden. Holm utdyper ikke nærmere ved hvilket tidspunkt han burde ha gitt opp journalistyrket: da han ble født, eller etter hvilken stilling han hadde i organisasjoner Holm ikke liker.

Det overlates til lesere og lyttere å vurdere om denne uheldige, jødiske effekten på amerikansk mediers troverdighet skyldes en sammensvergelse mellom alle disse jødene, eller at de enkeltvis – fordi de altså er jøder – mangler evnen eller viljen til å gjøre en ordentlig jobb.

Aftenposten skrev om Holms kronikk året etter:

Det er mulig å telle opp jøder i ulike yrkesgrupper, men tvilsomt om tallene kan brukes til å bevise særlig mye. Du vil finne mange jøder blant kirurger og barneleger, psykiatere, advokater, revisorer, forskere, musikere, journalister og professorer. Hele 22 prosent av alle nobelprisvinnere er jøder, og størst overrepresentasjon av alle finner du trolig blant amerikanske komikere.

 


 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.