Meta benekter at de har gitt Netflix tilgang til Facebook-brukernes private meldinger. Ryktet om at det skal ha skjedd sirkulerer på nettet efterat Elon Musk forsterket flere tweets ved å kommentere på sedvanlig musksk vis «Wow» og «Yup». 

Dine meldinger handelsvare?

Påstanden om at private meldinger er handelsvare for Mark Zuckerberg har utspring i et rettsdokument fra et gruppesøksmål om personvernpraksis mot Facebooks moderselskap Meta. 

Her er et «Yup» fra Elon Musk:

– Facebook ga Netflix alle dine private meldinger på Messenger i bytte mot all din seerhistorikk mens Netflix betalte dem over 100 millioner dollar for annonser.

Meta selger dataene dine på et blunk for å tjene penger.

Vi har tatt vare på ovenstående tweets dokumentutdrag i tilfelle sletting på sosiale medier:

Netflix + Facebook = Sant

I dokumentet hevdes det at Netflix og Facebook hadde et «spesielt forhold», og at Facebook til og skar ned på utgiftene til originalprogrammer for videotjenesten «Facebook Watch» for ikke å konkurrere med sin annonsør Netflix. Det står også at Netflix hadde tilgang til Metas «Inbox API», som ga strømmetjenesten «programmatisk tilgang til Facebook-brukernes private innbokser».

Det er denne delen av påstanden Musk svarte på, noe som førte til et hyl av sinte stemmer med påstand om at Facebooks brukerdata var salgsvare.

Meta avviser

Meta på sin side benekter nøyaktigheten i påstandene i dokumentet.

Andy Stone, kommunikasjonsdirektør i Meta, la tirsdag igjen ut en erklæring der han bestrider at Netflix har fått tilgang til brukernes private meldinger.

– Sjokkerende usant, skrev Stone. – Meta delte ikke folks private meldinger med Netflix. Avtalen gjorde det mulig for folk å sende meldinger til vennene sine på Facebook om hva de så på Netflix direkte fra Netflix-appen. Slike avtaler er helt vanlig i bransjen.

Men vi spionerte ikke…

Meta hevder med andre ord at Netflix hadde programmatisk tilgang til brukernes innbokser, men at de ikke brukte denne tilgangen til å lese private meldinger.

Meta har ikke gitt ytterligere kommentarer utover Stones.

Sent ute med kryptering

New York Times rapporterte i 2018 at Netflix og Spotify kunne lese brukernes private meldinger. Meta avviste påstandene og forklarte at det var mulig for brukerne å sende meldinger til venner om hva de hørte på Spotify eller så på Netflix direkte fra selskapenes respektive apper: 

– Ingen tredjepart leste dine private meldinger uten din tillatelse. I mange nyhetssaker antydes det at vi sendte private meldinger til partnere, noe som ikke stemmer.

Messenger implementerte standard ende-til-ende-kryptering først i desember 2023, en praksis som ville ha gjort alle suspekte antagelser til skamme.

Brukerne har ikke alltid kommet først

Selv om Stone bagatelliserer Netflix’ evne til å snoke i private meldinger, er det verd å merke seg at hundremillioners-annonsøren hadde en tilgang som andre selskaper ikke hadde.

Not The Bee bemerker at det er verdt å få med seg at Facebook historisk sett ikke har vært den mest beskyttende aktøren overfor brukernes private data:

 

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.