Først fjernet Twitter Donald Trumps konto med 88,7 millioner følgere, så ble han utestengt fra Facebook, og ikke før hadde Trumps nye kommunikasjons­plattform Parler inntatt 1. plassen i AppStore, fulgte Apple, Google og Amazon opp med å tvinge hele Parler i kne. Nå legges presset på Telegram. Les vår guide til nye digitale kanaler som ikke er ødelagt av BigTech.

Ta også med at Trump sist uke ble fjernet fra SnapChat, en chattetjeneste der meldingene forsvinner etter en visning. Denne artikkelen vil ta  for seg utviklingen som skjer, bokstavelig talt med lynets hastighet. Parler er nå så vidt oppe igjen, men med redusert kapasitet.

Denne uken, allerede før Biden flyttet inn i Det hvite hus, startet presset mot den krypterte telefoni- og chattetjenesten Telegram. En pressgruppe som kaller seg «Coalition for a Safer Web» har nå saksøkt Apple for å få dem til å fjerne tjenesten fra deres appbutikk.

Filing the suit was the Coalition for a Safer Web, a nonpartisan group that advocates for technologies and policies to remove extremist content from social media, and the coalition’s president, Marc Ginsberg, a former U.S. ambassador to Morocco. They complained about Telegram’s role in hosting white supremacist, neo-Nazi and other hateful content, and argued in the lawsuit that such content puts Telegram in violation of Apple’s terms of service for its app store. A similar suit is planned against Google, said the coalition’s lawyer, Keith Altman.

Bak søksmålet står Coalition for a Safer Web, en gruppe som tar til jobber for å fjerne ekstremistisk innhold fra sosiale medier, og koalisjonens president, Marc Ginsberg, en tidligere amerikansk ambassadør til Marokko. I søksmålet klager de over Telegrams rolle som vert for hvite supremasister, nynazister og andre gripper med hatefullt innhold. I søksmålet argumenterer de for at slikt innhold medfører at Telegram opptrer i strid med Apples servicevilkår for sin appbutikk. Et lignende søksmål er planlagt mot Google, sier koalisjonens advokat, Keith Altman. (Washington Post)

I gruppens rådgivende styre finner vi Republikanerne Michael Steele, som var den første afro-amerikaneren som ble valgt til leder for Republikanerne, og USAs første minister for Homeland Security, Tom Ridge.  Så finner vi den 90-årige multimilliardæren Lester Crown, og den tidligere redaktøren for Los Angeles Times som senere ble sjef for CNN Business, Shelby Coffey III. Koalisjonen skriver at de er skremt og redde over alt hatet som florerer på nettet, også det mørke nettet, som 4chan og 8chan. Bare det å slå disse hacker- og tildels ekstremist-utpostene i hartkorn med tjenester som Parler og Telegram, samtidig som de ikke nevner statsstøttet islamistisk hat, som fortsatt har fritt leide på Twitter, tyder på at de jobber for ensretting, ikke ytringsfriheten.

Fra Parlers hjemmeside, tirsdag 19. januar.

Digital flukt

Forrige uke ble nesten to milliarder brukere av den Facebook-eide chattetjenesten WhatsApp møtt med en oppdatering i tjenestens vilkår og personvernregler. WhatsApp forbeholder seg å dele data som telefonnumre, IP-adresser og betalinger via appen med Facebook og deres andre plattformer som Instagram. Blir ikke de nye vilkårene godtatt, vil brukerne utestenges fra WhatsApp etter 15. mai.

På Twitter diskuteres det heftig om hvordan brukere skal få med seg resten av adresselisten bort fra WhatsApp. Det beste tipset ser ut til å være dette: «Slett WhatsApp så du kun kan nås på Signal. Det vil øke motivasjonen for andre å følge deg.»

Dette sammensuriumet av sensur og nye personvernregler har sendt massene ut på digital flukt. Den digitale verden er grenseoverskridende, og komplisert å forholde seg til. Derfor hjelper det ikke at personvernet nærmest forsvinner over natten. Nå kan vi altså likså godt fjerne «vern» fra ordet personvern i Facebooks tjenester for godt og heller erstatte det med «persondelingstjenester».

Edward Snowden anbefaler å benytte «løkruteren» Tor. Tor finnes som både browser og mobilapp. Den skjuler trafikken din ved å analysere den i stykker. De mange lagene av kryptering er sammenlignet med en løk, derav navnet. Tor var opprinnelig utviklet for USAs militære og marine for å beskytte myndighetskommunikasjonen under etterretningsoperasjoner. I dag er også Tor en ideell organisasjon. Tor er en døråpner til det dype nettet, websider som ikke har blitt registrert på noen søkemotorer, derav populær hos gravende journalister. Men da Tor er veldig tregt som følge av den store datamengden, er en nettleser med VPN en logisk og enklere løsning for de aller fleste av oss.

VPN – en digital sti som er vanskelig å spore

Et virtuelt, privat nettverk, altså en VPN-tjener, kan være din venn i den digitale jungelen, der alle overvåker alle, ingen vet eksakt hvem som gjør det, og de færreste vet hva nettleserdataene dine blir brukt til.

Bruker du privat surfing, blir ikke historikken din lagret på din egen maskin. Du er dog fortsatt fullt synlig for alle andre på nettet. Neste steg for å bli skikkelig anonym er derfor å skjule IP-adressen din, og her kommer en teknologi som heter «VPN» inn i bildet.

Dette er et effektivt, lettfattelig, verktøy for å gjøre seg anonym. De tre bokstavene står for «Virtuelt privat nettverk», og er akkurat det navnet sier. Det er privat, på samme måte som nettverket mellom PC-er i huset ditt er privat, og er virtuelt i den forstand at enhetene i virkeligheten kobles sammen over Internett. (Tek.no)

Selv har jeg mest brukt VPN til å logge meg på tjenere i USA, som gjør at jeg uten vansker kan søke opp og benytte meg av for eksempel lokale fjernsynsstasjoners dekning av begivenheter som gjerne er blitt vasket til det ugjenkjennelige, innen de når Norge via de store nyhetsbyråene.

Senest sist uke fortalte vi deg om at IMF vil gjøre din kreditt­verdighet avhengig av din søke­historie på internett (leste dere den saken noe annet sted enn her..?). Skulle det gå den veien, er det ikke usannsynlig å tro at bare bruken av VPN vil bli sett på som suspekt, men enn så lenge er det helt lovlig, og ganske lurt!

Hashtag #deleteFacebook

Brian Acton ble invitert av Jan Koum til å bli WhatsApps med-gründer. De to hadde blitt kjent under tiden som kollegaer i Yahoo, og etableringen av telefoni- og chattetjenesten WhatsApp gjorde dem begge til mangemilliardærer. Det til tross for at de hatet annonser, noe som var en grunnstein i utviklingen av tjenesten som ble lansert i 2009.

Husk at Facebook, som senere skulle kjøpe dem opp, har et av verdens største annonseringsnettverk.

I 2012 kjøpte Facebook bildedelingstjenesten Instagram for 1 milliard USD. To år senere solgte Acton WhatsApp til Facebook for svimlende 19 milliarder USD. I mars 2018 skrev Acton hashtaggen #deleteFacebook Ikke så overraskende, siden han bare en måned tidligere hadde annonsert at han ville skyte inn 50 millioner USD til Signal Foundation.

Facebooks merverdi for annonsørene er fortsatt hvor mye den vet om brukerne. Denne dissonansen har ikke endret seg mellom tech-gründerne i henholdsvis Facebook og WhatsApp. Acton fortsatte dermed yrkeskarrieren med samme filosofi som bak den opprinnelige WhatsApp – å ivareta personvernet.

Signal eller Telegram?

Det er nettopp fordi Acton er en av grunnleggerne til appen Signal, at WhatsApp-brukere gjenkjenner funksjonalitetene. I disse dager overtar Signal i raskt tempo markedsandeler til blant annet WhatsApp og Facebook Messenger. Den største forskjellen mellom dem er at Signal krypterer alle meldingene dine, til og med metadata. Signal drives nettopp av en sikkerhetsforsker og kryptograf ved navn Moxie Marlinspike. Mens dagens WhatsApp på sin side har planer om å dele mer av dine brukerdata med Facebook.

Edward Snowden er blant dem som «fremsnakker» Signal. Og den 7. januar twitret Tesla-gründer Elon Musk: «Bruk Signal».

Men, takket være mitt eget nettverk på en av disse digitale stiene, fikk jeg denne uken litt andre tanker om Signal. Ifølge den for meg til nå ukjente nettsiden IOTWREPORT.com, så er kanskje ikke Signal så sikker likevel. Siden, som er startet av frihetselskende hackere som ikke tar alt myndigheter og Corporate America for god fisk:

Signal was created and funded by a CIA spinoff. It is not your friend.

– Signal ble laget og sponset av en CIA-avlegger. Den er ikke din venn!

Telegram er en annen plattform som har vokst enormt i januar, før koalisjonen før et sikrere nett som nevnt innledningsvis, satte i gang sitt kjør for å få stengt ned tjenesten . I løpet av 72 timer i forrige uke, fikk de 25 millioner brukere. Til sammen har de nå over 700 millioner aktive brukere.

I skrivende stund troner Signal på toppen av «Mest populære gratis» under Kommunikasjon i app-store, etterfulgt av Telegram. På tredjeplass kommer for meg ukjente BiP.

Demokratikamp

Resultatet av Big Tech og venstresidens nye «The Great Reset» kan få uante konsekvenser.

Mannen som var helt sentral for etableringen av World Wide Web, Tim Berners-Lee har blitt skremt over hvordan politikerne vil styre nettet. Han har derfor gått hen og opprettet en parallell digital virkelighet og «et nytt internett», Inrupt. Denne gangen basert på et åpent demokrati som inviterer kritiske røster inn. Det er i hvert fall velkomment hos brukerne, det viser den massive digitale flukten vi er vitner til i disse dager.

Flere og flere internettbrukere verden over vil ikke lenger finne seg i at deres digitale spor videreselges til verdens største bedrifter, eller at de brukes av myndighetene som ønsker total kontroll over ytringsfriheten, og som dermed åpner for sanksjonert sensur.

Det vi ser er kampen mellom et globalistisk kooperativ, versus et tradisjonelt demokrati basert på likestilling og ytringsfrihet. Den har pågått lenge, men manifesterer seg endelig i folks bevissthet på grunn av USA-valget. The Great Reset kan vise seg å bli demokratiets sanne oppblomstring.

Her er vår ufullstendige forbrukerguide til de av dere som ikke lenger vil gå på den brede BigTech-veien:

 • Først et tips om en App-butikk som ikke er eid av de to store, og som etter sigende kan være vel så god: Aptoide
 • Så et annet tips til de av oss som «må» være på Facebook: Bruk tilleggsfunksjonen Facebook Container (Mozilla Firefox). Da slipper du spioneringen og samlingen av brukerdata ellers på PC’en.
 • Alle epost-tjenester kan kompromitteres, absolutt ingen vi kjenner til er 100% sikre for innsyn fra leverandør eller myndigheter som forlanger innsyn!
 • Friend er et norskutviklet sky-basert operativsystem som virker lovende. Vil bli testet av Document, her er deres egenreklame.

Telefoni- og chattetjenester (istedenfor for WhatsApp, Facebook Messenger og Instagram):

 • Kategori A (testet/i bruk av av undertegnede):
 • Threema – basert i Sveits er dette en av de eldste og sannsynligvis sikreste tjenestene på markedet
 • Telegram – opprinnelig russisk utviklet, har vokst til å ha over 700 millioner brukere, kan brukes på alle plattformer vurderes av undertegnede til å være den tryggeste for vanlige amatører
 • Signal – anbefalt av Edward Snowden og Elon Musk, men som nevnt ovenfor, finnes det advarsler om at også denne tjenesten er usikker

 

 • Kategori B (ikke testet):
 • Wire – en samarbeidsplattform som kanskje er best egnet for bedrifter eller organisasjoner, ser interessant ut
 • Kik – kun brukernavn, ingen telefonnummer
 • WeChat – kinesisk-eid, ikke anbefalt
 • Wickr me
 • BiP

Alternative søkemotorer (i stedet for Google) og/eller nettlesere. Bør benyttes sammen med en VPN, der det ikke er inkludert, for eksempel HotSpotShield eller ProtonVPN:

 • Yandex – store i Russland, men fungerer også fint i Norge, har også en oversettertjeneste som visstnok skal være bra
 • Dissenter – er en egen nettleser knyttet til og eid av Andrew Torba og Gab. Du  Jeg har ikke rukket å teste den noe særlig, men det er helt klart et godt sted for å finne nyheter og trender man ellers må til nettsteder som vårt eget for å finne
 • DuckDuckGo – private søk, fin for å finne nettsteder som Google ikke liker å gi noen særlig plass og vekt i sine algoritmer
 • Brave Browser – private søk, reklamerer med at de er raskere og tryggere enn Chrome, og de har også en egen løsning med integrert brannmur og VPN
 • Qwant – franskutviklet, kan brukes sammen med Chrome – ikke testet
 • Opera – var en norskutviklet nettleser, som ble kjøpt opp av kinesere for fem år siden. Styr unna!
 • Vivaldi – ikke testet, men anbefalt i kommentarfeltet

Video (istedenfor YouTube):

 • RumbleDocument er her
 • Bitchute – Document har konto som ennå ikke er aktivert
 • Gab – Document har konto som ennå ikke er fullt ut aktivert
 • Patreon – Document vil kanskje opprette konto
 • Odysee + LBRY – ikke testet, men anbefalt i kommentarfeltet, spesielt fordi de er desentraliserte og bruker Block Chain-prinsipper
 • PeerTube – ikke testet

Bøker (i stedet for Amazon):

 • World of Books – salg av brukte bøker
 • Kindle – lesebrett med eget utvalg av bøker, eies og markedsføres nå av Amazon
 • Kontakt leverandører direkte, som for eksempel Document forlag

Lydbøker (i stedet for Audible som eies av Amazon):

 • Fabel
 • Storytel
 • Bookbites
 • NLB Lydhør
 • Lydbokforlaget
 • Librivox – lydbøker som er «i det fri», det vil si at bøkene ikke lenger er klausulert av opphavsrett. Innlesningen er gjort av brukere, og siden tjenesten er lokalisert i USA, kan det være hendig å bruke VPN for å laste ned bøker du har lyst til å høre på

Varekjøp (istedenfor Amazon):

Epost (istedenfor Gmail):

 • Protonmail – kryptert meget godt spam-filter, anbefales!
 • FairEmail – epost klient
 • Mail.com – en litt merkelig hybridtjeneste med nyheter og muligheter for å åpne epost-konto med mange forskjellige endelser (.no, .eu, etc)

Sosiale medier:

 • Telegram – Document er her ved behov
 • MeWe – et alternativ til Facebook og Document er her
 • Gab – Document har konto som ennå ikke er fullt ut aktivert, men selv uten egen konto kan man her plukke opp nyheter og trender som man ikke finner på de tradisjonelle medieplattformene
 • Minds – også et alternativ til Facebook, men ikke testet
 • Sagebook – et sosialt forum jeg ikke har rukket å bli særlig klok på, men selv om det ser ut til å ha stor dekning av China og USA/Trump, ser det ikke ut til å ha bred nok dekning til å gjøre det til noe mer enn en kuriositet
 • Underskog – nettsted for norsk kulturliv, krever invitasjon fra andre som har det

Listen er ikke fullstendig, og vi vil sette pris på kommentarer og tips fra lesere som kan mer om disse spørsmålene enn hva redaksjonen gjør.

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.