Sakset/Fra hofta

Fredag la Facebook-sjefen Mark Zuckerberg ut en melding om hvordan de nye endringene for nyhetskanaler vil arte seg. Facebook vil tilbake til start når det gjelder hva du ser i din News Feed. Det skal være venner og familie som skal stå i fokus. Det er Facebook som vet hva som er best for deg, ikke de prioriteringene og valgene du selv har tatt og de innstillingene du har finjustert i din News Feed.

NTB skriver:

I et Facebook-innlegg skriver selskapets grunnlegger og toppsjef Mark Zuckerberg at de ønsker å «prioritere nyhetssaker som er til å stole på». Han sier også at lokalt og informativt innhold vil bli prioritert.

– Det er for mange sensasjonspregede nyheter, desinformasjon og polarisering i verden i dag. Sosiale medier gjør det mulig for folk å spre informasjon raskere enn noen gang før, og om vi ikke tar hånd om disse problemene, vil vi ende opp med å forsterke dem, skriver toppsjefen.

Den nye rangeringen av «pålitelige kilder» starter neste uke. Facebook har vurdert flere måter å velge ut de mest pålitelige nyhetsnettstedene på, men kom fram til at det mest «objektive» var å spørre brukerne.

Dette er en invitasjon til et gigaparty for venstresidens velorganiserte kampanjer på Facebook. Vi har lenge sett at folk utestenges automatisk fra Facebook fordi folk går sammen om å «klage» på et innlegg. Dette er det ren automatikk i fra Facebooks side. Det sitter ingen og vurderer klagene. Det ser vi av innleggene som ligger til grunn for utestenging. Særlig i Sverige har dette tatt helt av. De kritiske stemmene skal fjernes.

Når man utestenges fra Facebook så mister man også muligheten til å bruke Messenger og til dermed å holde hva man nå kan kalle «normal» kontakt med venner og familie. Det er et meget effektivt våpen. Og «de gode» vet å bruke dette til fulle.

Nå er det altså opp til Facebook-brukere å vurdere hva som er «pålitelige kilder» og å rangere dem deretter. Hva mener Facebook egentlig at en «pålitelig kilde» er? Vi har selv erfaring med at rene NTB-meldinger stanses fordi Facebooks «regler og policies» for markedsføring ikke overholdes. Hva var feil med denne, for eksempel?

Og hva var galt med denne? Manglet det pusekatter?

Vi har i flere år måttet justere ord og bilder på Facebook for å kunne markedsføre innlegg til nye lesere. Det er både irriterende og tidkrevende. Faste lesere husker kanskje at vi til slutt begynte å illustrere voldtektssaker med kattebilder. Automatikken i Facebooks algoritmer og bildevurderinger er nådeløs. Av og til la de også inn en «brems» på alle sakene våre ved at de begrenset antall visninger. Klager til Facebook fører ingensteds hen. Jeg har selv debattert med mange av deres ansatte. Det er Facebooks automatikk i klagesaker som venstresidens nettroll bruker til sin fordel. De organiserer klagekampanjer og får folk og innlegg fjernet.

Her er Mark Zuckerbergs melding om endringene som kommer i neste uke:

Zuckerberg sier med dette at den alminnelige mening til enhver tid er et mål på størst mulig pålitelighet. Men dette er uhistorisk. Dominerende oppfatninger er alltid blitt byttet ut. Det er sånn verden har kommet seg videre. Men Zuckie vil ikke videre. Han vil stanse prosessen.

Omsorgen for oss voksne mennesker som er i stand til å ta egne valg er et tynt skalkeskjul for kontroll av de såkalte alternative nyhetene. Facebook har allerede gjort det vanskeligere for oss å nå ut til publikum. Ved overføring av artikler er det umulig å skifte bilde og tittel på sakene og det kreves litt ekstra for å unngå at det er låst tekst under bildet. Muligheten til å redigere sakene i Facebook er sterkt begrenset. I tillegg stanses fremming av saker på de underligste grunnlag, som vi så i eksemplene ovenfor.

Zuckerberg skriver:

Som del av vår kontinuerlige kvalitetssjekk så vil vi nå spørre folk om de er kjent med en nyhetskilde, og hvis så er tilfelle. hvorvidt de stoler på den kilden. Ideen er at enkelte nyhetsorganisasjoner kun har tilliten blant deres egne lesere og at andre har bred tillit i samfunnet selv av de som ikke følger dem direkte.

Denne oppdateringen vil ikke endre mengden av nyheter du vil se på Facebook. Det vil kun tippe balansen av nyheter du vil få se mot kilder som har tillit i samfunnet.

Med andre ord: Ut med Breitbart og inn med CNN.

Men kanskje Zuckerberg forregner seg. Det er de mest aktive leserne som gidder å vurdere nyhetskilder. Alternative nyhetskilder har svært aktive lesere som følge av at de er lei av å bli servert et politisk korrekt syn i tillegg til at mange nyheter aldri nevnes fordi de ikke passer inn i agendaen. Nå som mange har fått åpnet øynene og erfart at det finnes flere sider ved en sak, så ønsker de kanskje ikke å gi slipp på dette. Hendene i været alle som synes at NRK gir den fulle og hele objektive sannhet?

Det gjenstår å se hvordan Zuckerbergs nye planer vil påvirke Document. I løpet av det siste året har mange lesere valgt å gå direkte til nettsiden vår, fremfor via Facebook. Vi vet at det er mange lesere som ikke kan fordra Facebook, men det er fremdeles vår viktigste kanal til vekst. Vi har lært mye om hvordan vi skal bruke Facebook til vår fordel.

Vi oppfordrer alle våre lesere til å gå direkte til oss. I tillegg vil vi også oppfordre dere til å dele sakene fra nettsiden til Facebook. Det er langt vanskeligere for Facebook å hindre slike delte saker da de deles blant venner. Og venners posteringer er jo veldig viktig – ifølge Zuckerberg.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!