Musk skriver på X at han er forundret over at forsvarsalliansen ikke opphørte å eksistere etter den kalde krigens slutt.

Nato-uttalelsen til Musk var et svar på innlegget til teknologigründer og milliardær David Sacks, skriver Nettavisen.

«Nato sto overfor en eksistensiell krise da Sovjetunionen falt sammen i 1991, og hadde dermed ikke lenger noen grunn til å eksistere. Men framfor å oppløse kom de opp med et nytt formål, å utvide,» skriver Sacks til sine 824.000 følgere på X på lørdag.

Nato-utvidelsen skapte dermed den «nødvendige fiendtligheten for å rettferdiggjøre alliansens eksistens», fortsetter Sacks.

«Korrekt,» svarer Musk på X.

«Jeg har alltid lurt på hvorfor Nato fortsatte å eksistere selv om deres erkefiende og grunnlag for å eksistere, Warszawapakten, hadde blitt oppløst,» skriver Musk.

Frp-representant nominerte Elon Musk til Nobels fredspris

Warszawapakten var en forsvarsallianse for Sovjetunionen og deres allierte østblokkland under den kalde krigen.

Kritikken lar ikke vente på seg, og Civita-rådgiver Eirik Løkke mener Musk-utspillet ligner på ekspresident Donald Trumps Nato-kritikk.

– Jeg tolker dette som at Musk er på Trump-sporet «America First», sier Løkke, og legger til:

– Musk har blitt mer Putin-vennlig underveis i krigen. De siste to årene har egentlig vært en fullstendig nedsmelting for Musk.

Musk har foreslått en fredsplan på Twitter/X som innebærer at Russland får den okkuperte Krim-halvøya, at det gjennomføres FN-observerte valg i de russisk-annektere områdene (Russland forlater områdene hvis det er folkets vilje) og Ukraina forblir nøytral (altså utelukkes fra noe fremtidig Nato-medlemskap).

Løkke latterliggjør Elon Musk.

– Det har vært mye politisk rabling, for å bruke det uttrykket. Men nå har vi på en måte blitt vant med denne typen rare utspill fra Musk, så det er på en måte begrensninger for hvor skadelig denne uttalelsen er. Den hadde vært langt mer skadelig for tre år siden, avslutter Civita-rådgiveren.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.