Månen sett fra Bangkok den 14. februar 2019. Foto: PEAK99 / Wikimedia Commons.

Russland og Kina skal bygge en felles romstasjon på månen, enten på overflaten eller i bane rundt.

Avtalen er et skritt mot et mer aktiv russisk romprogram og et forsøk på å ta igjen USA når det gjelder tokt i solsystemet.

Det russiske romfartsbyrået Roskosmos sier i en melding at et notat er undertegnet av byråets sjef Dmitirj Ragozin og lederen for Kinas nasjonale romfartsadministrasjon, Zhang Kejian.

I uttalelsen heter det at månestasjonen vil bli et kompleks som består av flere forskningsenheter, enten på overflaten, i bane eller i en kombinasjon av de to. Anlegget kan bli stilt til rådighet for interesserte land og partnere, heter det.

Det blir ikke sagt noen om framdriften og når stasjonen skal stå ferdig.

Det russiske romfartssektoren har lenge forfalt på grunn av korrupsjon og manglende bevilgninger. Det er 60 år siden russerne sendte det første mennesket ut i rommet.

USA og Russland samarbeider fortsatt om utforskning av verdensrommet, et av de få områder der de to gamle rivalene fra den kalde krigens dager kan gjøre noe sammen.

Russland mistet i fjor sitt monopol på bemannede oppskytninger til den internasjonale romstasjonen, da Elon Musk-selskapet Space X gjennomførte en vellykket oppskyting og klarte å koble seg til.

Kina har også ambisjoner og sendte i fjor ut en sonde som går i bane rundt Mars. I desember i fjor brakte Kina tilbake steinprøver fra månen, det første oppdraget av denne typen på 40 år.

(©NTB) 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.