Folk i Soweto jubler mens Nelson Mandela tas i ed som sørafrikansk president den 10. mai 1994. Foto: Joao Silva / AP / NTB.

Ikke mange begivenheter i vår nære historie har i samme grad som kampen mot apartheid-regimet i Sør-Afrika vært forstått som en kamp mellom det gode og det onde, der den undertrykte svarte majoriteten spilte de godes rolle, og den hvite minoriteten ved makten de ondes.

Stor var derfor entusiasmen og forventningene da et regime som vanskelig kunne forsvares, omsider ble avviklet og den mangeårige fangen Nelson Mandela i 1994 ble valgt til Sør-Afrikas første svarte president. Og at bevegelsen mot apartheid både hadde grov vold og marxistisk tankegods i bagasjen, fikk ikke ødelegge festen.

Nå, snart tredve år senere, kan vi konstatere at landet har opplevd voldsom økonomisk tilbakegang og er blitt et ultravoldelig samfunn med omfattende urbant forfall. Hvordan skjedde det?

Det er blant temaene for den svensk-britiske filmskaperen Pelle Taylors nye film «The Truth about Apartheid …and its consequences today», som Document skal vise i Oslo onsdag 13. september klokken 18.

Stillbilde fra «The Truth about Apartheid» av Pelle Taylor.

Jernbanestasjonen i Benoni utenfor Johannesburg var i sin tid i førsteklasses stand og ble frekventert av pendlere som arbeidet i metropolen. I dag er stasjonen fullstendig forfalt, i likhet med store deler av jernbanesystemet. Bygningen er som et spøkelse, det er bygningsrester, søppel og ugress overalt, og området er farlig og fullt av hjemløse.

Tilsvarende eksempler på urbant forfall er å finne mange steder. Noe av forklaringen synes å være at svarte i dag innkvoteres til jobber de ikke er godt nok kvalifiserte til. At samfunnet fungerer dårligere synes å være et underordnet hensyn når tidligere tiders urett skal gjøres opp med denne formen for payback.

Sør-Afrika kan i dag forstås litt som en miniatyrversjon av Afrika og Europa betraktet som en enhet.

Sammenhengende er de jo ikke, men det er ikke til hinder for at et Europa med en avtagende befolkning som i øyeblikket er på ca. 750 millioner mennesker, blir stadig mer afrikansk når mange mennesker i et Afrika med 1,2 milliarder som forventes fordoblet i 2050, kommer til vår verdensdel i en tid uten en grensekontroll verdt betegnelsen.

Betraktningen reiser et ubehagelig spørsmål: Gir Sør-Afrika et gløtt inn i vår egen fremtid?

Pelle Taylor. Foto: Privat.

Regissør Pelle Taylor vil selv være tilstede under visningen av filmen førstkommende onsdag. Det vil også sentrale deler av Documents organisasjon. Benytt anledningen til å treffe alle sammen, og til å se denne øyeåpneren av en film, som vil bli vist med norske undertekster. Se traileren (dessverre uten undertekster), under:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.