Bildet: Selvbevisste og stolte, ikke flaue for å vise frem sin rikdom, Jacob Zuma og kona Thobeka Madiba Zuma, på G20-toppmøtet i Hamburg 7. juli 2017. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Scanpix

Afrikas svøpe har vært korrupte ledere, som tenker på å berike seg selv og sin egen gruppe på befolkningens bekostning. Et skrekkens eksempel er Zimbabwe. Robert Mugabes anklager mot britene for hva de gjorde, blekner mot det han selv har gjort mot befolkningen.

Nå ønsker Mugabe (93) at kona Grace skal etterfølge ham. Dette er en klassiker: En korrupt leder ønsker at noen fra familien skal etterfølge ham for at rikdommen skal kunne bevares og den samme klassen skal kunne fortsette å berike seg. De frykter også å bli stilt til ansvar hvis de «faller».

Grace Mugabe (52) mener at det må være plass til en kvinne i landets ledersjikt. Hun sikter seg inn mot en av de to stillingene som visepresident.

Regjeringspartiet ZANU-PF er svært mannsdominert, og Grace Mugabes høyttenkning vil garantert skape bølger. Selv om Robert Mugabe synes å ha evig liv, vil presidentkabalen en dag måtte legges på nytt.

Og derfor mener Grace at tiden nå er inne for å få det skrevet inn i partiprogrammet at en av de to visepresidentene skal være en kvinne.

Neste presidentvalg skal holdes i 2018, og Grace sa en gang at ektemannen Robert burde stille som lik, dersom han skulle falle fra før den tid. (NTB)

Jacob Zuma representerer den samme korrupsjonskulturen  og hans styre får mye større konsekvenser. Sør-Afrika er lokomotivet i hele det sørlige Afrika. Tidligere president F.W. de Klerk roper varsko i en artikkel i Wall Street Journal.

Det Zuma river opp er ikke bare et lov og rett-samfunn, det er også den forsoning mellom rasene som Nelson Mandela sto for. Blanding av korrupsjon, berikelse og rasisme er en farlig cocktail.

Da 60 % av delegatene på ANCs kongress stemte for Zuma som leder i 2007, visste de at han hadde 783 svindel og korrupsjonssaker mot seg. Mange angrer, men burde de ikke sett hva han sto for?

Da han ble valgt til president i 2009 begynte han forvandlingen av statlige institusjoner til verktøy for sine egne ambisjoner:

Mr. Zuma was elected president in 2009, and soon he began to seize personal control of important state institutions by appointing loyalists to lead them. Those under his control include the National Prosecuting Authority, Directorate for Priority Crime Investigation (better known as the “Hawks,” South Africa’s version of the FBI), the intelligence services, and possibly even the new Public Protector, or state ombudsman.

Disse institusjonen brukes nå til å forfølge og trakassere Zumas motstandere og til å beskytte ham og hans «buddies».

The erosion of these institutions’ independence has released a flood of corruption. Media accounts, along with a report from the former Public Protector, show that the three Gupta brothers, Indian-born business magnates, have played a brazen role in this process. They are closely associated with Mr. Zuma and have allegedly, according to thousands of leaked emails, siphoned hundreds of millions of dollars from state contracts, such as a recent locomotive deal, and redirected millions to finance the lavish wedding of one of their nephews. (The Guptas have denied wrongdoing.)

Zuma har fylt offentlige stillinger med sine folk og de tenker mest på seg selv. Når dette blandes sammen med en hatkampanje mot hvite, truer det Sør-Afrikas fremtid.
Since 2007, South Africa’s government has abrogated bilateral investment treaties with 13 European Union countries. It has adopted a new Mining Charter that would ratchet up requirements for black shareholding and management, though the policy is now shelved by legal challenges from the mining industry. The Zuma government is adopting legislation to limit land holdings and prohibit foreign ownership of agricultural property. Mr. Zuma has threatened to expropriate white-owned farms without compensation to accelerate land reform.
Sør-Afrika er så rikt at det er mye å forsyne seg av. men hvis man dreper høna som legger gulleggene hjelper det ikke om høna er stor.
Fra tid til annen kommer det frem i norske medier at Sør-Afrika har gått i feil retning. Når svarte i slummen sier de hadde det bedre under apartheid-regimet er noe fundamentalt galt. Norge investerte mye i svartes befrielseskamp. Det er vondt å innrømme at Zuma fører en rasistisk kampanje mot hvite.

Finally, the Zuma government is undermining the racial reconciliation that Nelson Mandela worked so hard to establish after 1994. It has adopted an openly hostile attitude toward whites, whom it routinely characterizes as “colonialists” and then blames for its own failures. The ANC is creating a hostile racial climate to justify a “Radical Economic Transformation” aimed at further restricting white ownership, management and employment in the private sector.

 I desember skal ANC velge etterfølger og man forstår på alternativene at den korrupte klassen ønsker å klone en leder som fortsetter i samme spor:
The first is Nkosazana Dlamini Zuma, his preferred candidate and former wife. The second is the informal candidate of Mr. Zuma’s opponents, Deputy President Cyril Ramaphosa, a multimillionaire former businessman and trade unionist.

South Africa’s President Jacob Zuma dances with former African Union chairperson Nkosazana Dlamini-Zuma and South Africa’s Deputy President Cyril Ramaphosa during the last day of the six-day meeting of the African National Congress 5th National Policy Conference at the Nasrec Expo Centre in Soweto, South Africa, July 5, 2017. REUTERS/Siphiwe Sibeko

 

Hva kan det komme av at både Zimbabwe og Sør-Afrika kan få ledere som er koner av den avtroppende presidenten? Hva sier det om «tilstanden»?
De Klerk sier at det eneste oppløftende er at Sør-Afrika fortsatt har medier og en offentlighet som reagerer på korrupsjonen. Det er stigende frustrasjon blant svarte som reagerer på den korrupte klassen.
De Klerk tror det kan dukke opp alternativer som utfordrer dagens regime.

 

South Africa’s Great Reconciliation Is Coming Apart
President Zuma has imperiled the nation. Will his successor be able to turn things around?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂