Nytt

Bildet: Folk køer utenfor en bank i Harare tirsdag 15. november. Resignasjonen preger dem. Foto: Philimon Bulawayo/Reuters/Scanpix

De militære har gjennomført et statskupp i Zimbabwe og president Robert Mugabe har fått husarrest. En talsmann for de militære sier de går etter Mugabes nærmeste.

Utløsende for kuppet kan ha vært at Mugabe avsatte visepresident. Mnangagwa, og deretter erklærte at han kom til å forfølge 100 av hans nærmeste. Det virket som om Mugabe dermed utpekte sin kone Grace til å etterfølge ham. Grace kalles på folkemunne Gucci-Grace, en henvisning til hennes dyre kjøpevaner i utlandet. Nylig skapte hun skandale da hun besøkte sønnen som studerer i Sør-Afrika og fant ham med en kjent modell. Grace likte ikke affæren og julte like godt opp kvinnen med en kabel. Hun var der som privatperson og det måtte en del diplomatisk tautrekking til før hun fikk forlate landet.

En slik person ønsker ikke zimbabwere skal overta. Det er som å innføre kleptokratiet som styreform.

Mugabe har tillatt at korrupsjonen har fått bre seg i hans nærmeste krets. De som holder seg inne med Mugabe kan plyndre befolkningen.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma opplyser at han har snakket med Mugabe som sa han hadde fått husarrest. Zuma er selv en sørafrikansk utgave av Mugabe, selv om kaka er større i Sør-Afrika.

Zuma håpet at det ikke blir ukonstitusjonelle forandringer i Zimababwe. Han er nok redd for smitteeffekt i sitt eget land.

Mr Zuma earlier said he hoped events in Zimbabwe would not lead to «unconstitutional changes of government».

Det er forunderlig hvordan BBC går som katten rundt grøten når det gjelder Mugabes ødeleggelse av Zimbabwe.

Mr Mugabe, 93, has dominated the impoverished country’s political scene since independence from the UK.

Mugabe har styrt landet siden 1980. Hvilken annen diktator ville få en slik forsiktig omtale etter å ha ruinert landet i 37 år? Dette er de lave forventningers nedlatenhet.

Norsk venstreside har dullet med Mugabe.

Da NRKs Tomm Kristiansen refererte Gucci-Graces besøk i Sør-Afrika var det som en morsom historie.

http://www.bbc.com/news/world-africa-41992351