Det kinesiske skipet som var på vei til Zimbabwe fullastet med våpen til president Robert Mugabes regime, skal i følge kinesiske myndigheter ha returnert til Kina i mangel på steder å losse. Nå ser det ut til at våpnene likevel har blitt levert via Den demokratiske republikken Kongo.

Kinesiske myndigheter erklærte at skipet returnerte til Kina i mangel av steder å losse, men ifølge den afrikanske avisen The Namibian ser det nå ut til at våpnene har nådd Zimbabwe.

Nå bekrefter myndighetene i Zimbabwe at våpenlasten kom fram til det ustabile landet. Skipet skal ifølge The Namibian ha losset våpnene i Ponta Negra i Den demokratiske republikken Kongo. Derfra er våpnene fraktet til Zimbabwes hovedstad Harare i store transportfly.

Opposisjonspartiet MDC mente at Mugabe ville bruke våpnene til å tilrive seg makten dersom han skulle tape nyvalget i Zimbabwe, og saken vakte stor oppsikt. Zimbabwe har ingen kystlinje og er avhengige av transportavtaler med andre land for å frakte leveranser inn i landet. Flere afrikanske land nektet å la våpenskipet legge til kai for å losse:

Lasteskipet fikk kallenavnet «skammens skip» da det ble utestengt fra havnene i Sør-Afrika og Mosambik med 77 tonn våpen og ammunisjon om bord.

Lasten består av tre millioner magasiner geværammunisjon, 3000 mortargranater og 1500 rakettdrevne granater. Kinesiske myndigheter har uttalt at dette er en «helt normal» handel, og at de ikke støtter Mugabes regime direkte.

Internasjonale menneskerettighetsgrupper i Sør-Afrika har fordømt våpenleveransen, og frykter at Mugabe akter å bruke våpnene mot opposisjonen i Zimbabwe.

Mugabe har ifølge The Namibian utplassert hæren, politiet og informasjonsfolk over hele landet for å drive valgkamp for ham. Dette har fått FN til å advare mot en voldsbølge rettet mot det zimbabwiske folket i valgperioden.

Aftenposten: «Skammens skip» leverte våpen