Nytt

Et kinesisk lasteskip med 77 tonn våpen destinert for Zimbabwe har ankret opp i Durban i Sør-Afrika. Regjeringen til Thabo Mbeki sier de ikke kan gjøre noe for å stanse en lovlig last, men de fagorganiserte havnearbeiderne nekter å losse skipet. EU har innført våpenembargo av Zimbabwe.

Papirene viser at skipet forlot Kina tre dager etter valget, skriver the Guardian. Det kan bety at Robert Mugabe hev seg på telefonen og bestilte våpnene, som består av maskinpistoler og ammunisjon, rett etter at han forsto at han hadde tapt valget.

Kina har hatt et tett og nært samarbeid med Mugabe. Men i dagens situasjon med Tibet og OL-bråk, kan våpensendinger til Mugabe falle dårlig ut for Kina.

Opposisjonskilder i Zimbabwe sier de har sett kinesiske soldater i landet. Det ville være oppsiktsvekkende.

Thabo Mbeki har ikke villet gå på Mugabe. Opposisjonen i Zimbabwe krever nå at han trekker seg som mekler. At havnearbeiderne nekter å losse skipet er et prestisjetap for Mbeki – og for Kina.

South Africa’s national conventional arms control committee issued a permit on Monday for the trans-shipment of the cargo from Durban to Harare. The head of government information in South Africa, Themba Maseko, said yesterday: «We are not in a position to act unilaterally and interfere in a trade deal between two countries.» South Africa had to «tread very carefully», given the complexity of the situation in Zimbabwe, Maseko said.

South Africa was not encouraging the purchase of weapons by Zimbabwe, he said, pointing out that there was no UN trade embargo against that country.

But Tony Leon, the South African opposition foreign affairs spokesman, said the shipment was tantamount to «putting a fuse in a powder keg».

Dockers in Durban were refusing last night to unload the ship. The SA Transport and Allied Workers Union’s general secretary, Randall Howard, said: «Satawu does not agree with the position of the government not to intervene with this shipment of weapons. Our members will not unload this cargo, neither will any of our members in the truck-driving sector move this cargo by road.»

Despite international criticism, the Chinese government has been a longstanding backer of Zimbabwe president Robert Mugabe’s authoritarian regime, supplying it with jet fighters, military vehicles and guns. China, or Chinese businesses, are reported to have sold radio-jamming devices to prevent independent stations from contradicting the state-controlled media, and have signed vital agriculture deals. Even the blue tiles on Mugabe’s latest 25-bedroom mansion, reminiscent of Beijing’s Forbidden City, were a gift from China.

China has in the past used its veto at the UN security council to prevent the Zimbabwe issue from being raised, on the grounds that the country’s problems were an internal matter.

Mugabes tid er talte. At Kina våger å sende våpen til et diktatur på fallrepet, tyder på ytterst dårlig vurderingsevne. De som går inn for boikott av OL, får her gode argumenter. Det kan også føre til søkelys på Kinas rolle i Sudan, der utviklingen går i gal retning.

Chinese ship carries arms cargo to Mugabe regime