Sakset/Fra hofta

Kameruns president Paul Biya. REUTERS/Philippe Wojazer

Hadde de visst at de ikke lenger kunne fly til sine favorittsykehus i utlandet, så ville de kanskje ha prioritert sykehusene i de afrikanske landene som de selv regjerer. Nå er Afrikas ledere nødt til å bruke sykehus i eget land skulle de selv bli coronasyke.

Paul Biya, 87, presidenten i Kamerun de siste 37 årene, foretrekker sykehusene – og shopping – i Sveits hvor han tilbringer en tredjedel av året sammen med sin kone Chantal. Nå er presidenten søkk borte, han er ikke blitt sett siden 11. mars. Kamerun er et av landene sør for Sahara som har registrert flest covid-19 tilfeller, det første ble registrert 6. mars, bare fem dager før presidenten forsvant.

Da Nigerias presidents stabssjef, Abba Kyari, testet positivt i forrige måned, måtte legen som behandlet ham i hovedstaden Lagos be et privat sykehus i London om å få de medisinske journalene hans. Abba Kyari og president Muhammadu Buhari har alltid fløyet utenlands ved sykdom, de har ikke tatt sjansen på sine egne sykehus.

Robert Mugabe, Zimbabwes tidligere president, døde i fjor på et sykehus i Singapore. Han var heller ikke tilhenger av sitt eget lands sykehus.

En rådgiver for presidenten av Den demokratiske republikken Kongo har dødd av viruset og flere ministre er smittet i Burkina Faso og Guinea, likeså leder for hæren i Elfenbenskysten.

Det er de som reiser som sprer viruset raskest og i Afrika er det naturligvis de rike som derfor er mest utsatt for smitte – i første omgang. Det var Suleiman Achimugu som ledet det nasjonale oljeselskapet i Nigeria som var den første personen til å dø av viruset i Nigeria. Også familiene til eliten har blitt smittet. Det er samme sak over hele kontinentet.

De fattige som ikke har tilgang til god hygiene ved hjelp av såpe og antibac og som bor tett i slummen, er ikke de afrikanske ledernes prioritet.

Det er ingen sympati å spore for eliten som er blitt fanget i sin egen felle:

“In some ways they’ve been caught in their own trap — that’s a first,” sa Jean-Paul Bedo, en historiker fra Burkina Faso, hvor flere ministre og øverstkommanderende for hæren har blitt smittet med covid-19.

“Hadde de visst, så ville de ha fikset helsevesenet vårt, man høster som man sår» reflekterte Ikechukwu Amaechi, redaktør av en nigeriansk nyhetsnettside.

The Times    Africanews

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!