54 afrikanske land krever debatt om mulige rasistisk motiverte menneskerettsbrudd og politivold mot mennesker av afrikansk opprinnelse. Samtidig lever over over 9 millioner afrikanere som slaver på eget kontinent. Foto: Reuters / Denis Balibouse / NTB Scanpix

54 afrikanske land krever rasismedebatt i FNs menneskerettsråd etter George Floyds død. Samtidig lever 9,2 millioner mennesker i Afrika som slaver, viser en oversikt fra Global Slavery Index.

De afrikanske landene ba FNs menneskerettsråd snarest ta opp rasisme og politivold-debatt i kjølvannet av uroen etter George Floyds dødsfall. Det oppfordres til en debatt så raskt som mulig om mulige rasistisk motiverte brudd på menneskerettigheter og politivold mot personer som stammer fra Afrika, meldte NTB-AFP fredag.

Det kreves også en debatt om volden mot fredelige demonstranter som krever at det settes stopper for slik urettferdig behandling, skrev nyhetsbyråene.

Samtidig som de afrikanske landene framsetter kravet om debatt, troner Afrika øverst på listen over slavedrift på egen befolkning, med over 9,2 millioner slaver spredt over det afrikanske kontinentet.

Kilde: Global Slavery Index

Black Lives Matter-demonstrasjonene i etterkant av Floyds død, gjør at det haster for de afrikanske landene å diskutere hvordan mennesker med afrikansk opprinnelse behandles, og i brevet fra de afrikanske landene bes leder for Menneskerettighetsrådet, Elisabeth Tichy-Fisslberger, organisere et møte allerede denne uken, meldte NTB-AFP.

Brevet ble ført i pennen av Burkina Fasos ambassadør til FN. I følge Global Slavery Index lever det 82.000 slaver i Burkina Faso alene.

Menneskerettighetsrådet gjenopptar sin aktivitet denne uken, etter å ha vært stengt på grunn av pandemien. Den samlede rasismebekymringen fra de 54 afrikanske landene, øker muligheten drastisk for møtet vil finne sted, sier en talsperson for rådet til AFP.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.