NTB

En russisk delegasjon hadde torsdag samtaler med Burkina Fasos juntaleder og president Ibrahim Traore i hovedstaden Ouagadougou, opplyser landets presidentskap.

Blant tingene de snakket om, var muligheten for et militært samarbeid, heter det videre. Presidentskapet omtaler besøket, som ble ledet av Russlands viseforsvarsminister Junus-bek Jevkurov, var en naturlig oppfølger til samtaler mellom Traore og Russlands president Vladimir Putin på det russisk-afrikanske møtet i St. Petersburg i juli.

Det er mistanke om at Wagner-gruppen operer i landet. Det har også bitt spekulert på om Burkina Faso ville knytte seg mer til Russland, slik nabolandet Mali, der Wagner-gruppen er til stede, har gjort.

Burkina Faso sparket i vinter ut franske styrker, og Traore omtalte senere Russland som en viktig alliert.

– Det at det franske militæret har dratt, betyr ikke at Frankrike ikke er en alliert. Men vi har strategiske allierte også. Vi har nye typer samarbeid. Russland, for eksempel, er en strategisk alliert, sa Traore i mai.

Møtet handlet om militære samarbeidsområder «inkludert opptrening av burkinske kadetter og offiserer på ale nivåer, og piloter i Russland», heter det i uttalelsen. Uttalelsen sier ingenting om hvorvidt Russland vil sende soldater for å gjøre opptrening i Burkina Faso.

Besøket kan ses som et tegn på at Russland ønsker å styrke og sementere innflytelsen i Afrika etter Wagner-leder Jevgenij Prigozjins død. Prigozjin hadde gjennom Wagner-gruppen bygget opp et stort nettverk av interesser i flere afrikanske land.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.