Nigers kuppmakere nekter å ta imot utsendinger fra FN, AU og Ecowas, og landets militærjunta nekter også å innløse statsobligasjoner for milliarder.

Kuppmakerne nekter å møte diplomatiske utsendinger fra FN, Den afrikanske unionen (AU) og Ecowas.. Juntaen i Niger viser til sikkerhetshensyn når de sier de ikke kan ta imot utsendingene.

– Sinne og opptøyer i kjølvannet av sanksjoner innført av Ecowas gjør at det ikke er mulig å oppnå den ønskelige sikkerheten og roen for å ønske delegasjonen velkommen, skriver Nigers utenriksdepartement til Ecowas-kontoret i hovedstaden Niamey.

Men USAs viseutenriksminister Victoria Nuland fikk møte de nye makthaverne i Nigers hovedstad Niamey mandag.

– Samtalene var ekstremt oppriktige og tidvis ganske vanskelige, sa Nuland etter møtet.

Ingenting tyder på at kuppmakerne vil gi fra seg makten, ifølge en talsmann for amerikansk UD.

– Vi har fortsatt et håp, men vi er også realistiske, sa Matthew Miller.

– Vi håper at situasjonen vil bli reversert, men gjør det på samme tid klart, også direkte overfor juntalederne, hvilke konsekvenser det vil få dersom de ikke gjeninnfører konstitusjonelt styre, sier han.

Ecowas har truet med å intervenere militært hvis ikke kuppmakerne gir makten tilbake til Nigers styrtede president Mohamed Bazoum, men dette virker som en relativt tom trussel. Ikke alle land i Vest-Afrika støtter dette. Burkina Faso og Mali har selv opplevd kupp relativt nylig, og kuppmakerne i disse landene støtter den nye juntaen i Niger. Både Burkina Faso og Mali har sendt delegasjoner til i Niamey.

– Målet er å vise at de to landene står solidarisk sammen med broderfolket i Niger, het det i en uttalelse fra militæret i Mali mandag.

Samtidig nekter det nye regimet å innløse statsobligasjoner, ifølge NTB-AFP.

Ifølge det vestafrikanske gjeldsbyrået Umoa-Titres har den nye militærjuntaen ikke overholdt Nigers forpliktelse om å innløse statsobligasjoner for rundt 39 milliarder kroner innen 31. juli.

Advarte mot Wagner
Nuland advarte under sitt besøk kuppmakerne mot å invitere leiesoldater fra den russiske Wagner-gruppen til landet.

– De som gikk til dette skrittet her forstår svært godt risikoen som landets suverenitet utsettes for ved å invitere Wagner, sa hun.

Wagner-gruppen har lenge hatt operative leiesoldater i dette området av Afrika.

Les også:

Kuppet i Niger kan kaste Europa inn i en anderledes energikrise

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.