Afrikanske migranter i en improvisert leir i Niamey den 22. august 2023. Foto: Sam Mednick / AP / NTB.

Militærjuntaen i Niger opphevet sist torsdag migrasjons­avtalen med EU som Angela Merkel på unionens vegne inngikk under migrasjons­bølgen i 2016 med den da pro-vestlige regjeringen, som ble styrtet i juli.

Mindre enn fire måneder etter kuppet i det afrikanske landet, idet migrasjons­trykket mot Europa igjen er høyt, risikerer dermed den ulovlige menneske­trafikken til vår verdensdel å øke enda mer, melder Die Welt.

Det var i oktober 2016, på tampen av den store migrasjons­bølgen mot Europa som hadde begynt året i forveien, at Tysklands daværende statsminister reiste til Niger, som er et viktig transittland for migranter fra Afrika sør for Sahara, med sikte på å fremforhandle en avtale av samme type som EU også inngikk med Tyrkia:

Dere stanser trafikken og bekjemper bandene av menneske­smuglere, og vi gir dere penger. Slik med Niger et av EUs viktige partnerland i forsøket på å redusere migrasjonen, skriver Die Welt.

I årene som fulgte, strømmet milliarder av euro til Niger. Det betalte seg: Antallet migranter og flyktninger på gjennomreise falt straks kraftig – fra 300.000 til mindre enn 50.000 pr. år. Det var altså et vellykket forretnings­samarbeid. Men også et vaklende sådant. På samme måte som med migrasjons­avtalen med Tyrkia hadde EU gjort seg avhengig av andre og sårbart for utpressing.

Og nå er altså avtalen satt ut av spill med et pennestrøk fra militær­juntaens general Abdourahmane Tchiani, som i forrige uke signerte et dekret som opphever avtalen.

Migrasjonsavtalen med EU hadde langt på vei ødelagt en vellykket forretnings­modell:

Som følge av den EU-finansierte patruljeringen mistet 5000 personer sine lukrative jobber, ifølge medier i regionen. Antallet omfattet ikke bare sjåførene og hjernene bak, men også folk som jobbet i butikker og gjestgiverier. EU-programmer som skulle skape alternative arbeidsplasser i Niger, har ikke oppfylt de høye forventningene hos den lokale befolkningen.

Mye peker i retning av at juntaen selv vil bruke migrasjonen som et våpen: General Tchiani har forlangt løslatelse av arresterte menneske­smuglere og frigivelse av beslaglagte kjøretøyer. Lokal­politikere i Niger er begeistret.

Ulf Laessing, som er ansvarlig for Sahel-regionen hos den tyske Konrad Adenauer-stiftelsen, advarer om at juntaens skroting av migrasjons­avtalen kan få dramatiske konsekvenser. Og sannsynligvis har Putin en finger med i spillet:

«Russland forsøker – som Mali og Burkina Faso – aktivt å vinne de nye makthavernes gunst og dra fordel av Europas nøling. Moskva kan oppmuntre juntaen til å la flere migranter passere gjennom Niger på vei mot Middelhavet for å destabilisere Europa.»

Goetz Heinicke, en Vest-Afrika-ekspert hos den tyske tenketanken Hanns Seidel-stiftelsen, sier at juntaen i Niger også oppildner til hat mot Europa for å ta oppmerksomheten bort fra landets egne problemer, skriver Die Welt.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.