Litauiske grensevakter befinner seg nær grensen mellom Litauen og Hviterussland ikke langt fra Kapčiamiestis den 10. juni 2021. Få dager i forveien pågrep litauisk grensepoliti ni asylsøkere fra Irak som var kommet via Hviterussland. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB.

Asylinnvandringen til Europa sank betydelig i løpet av pandemiåret 2020, men hvor mye?

485.000 mennesker søkte i fjor om asyl i Europa, viser en ny rapport fra EUs støttekontor på asylfeltet (European Asylum Support Office, EASO). Antallet er 32 prosent lavere enn i 2019, skriver Die Welt.

Trendene som peker i retning av økt migrasjon, er stigende overalt, og EASO antar derfor at asyl­tilstrømningen vil ta seg kraftig opp igjen så snart pandemien er over, og tegn til dette kan sees allerede, opplyser den tyske avisen:

Trafikken fra Vest-Afrika til Kanariøyene ble åttedoblet i 2020, og antallet asylsøkere i Romania, de fleste av dem afghanere, ble fordoblet.

Tyskland er som før det europeiske landet som mottar flest asylsøknader. En fjerdedel av alle søkerne (122.000) søker lykken der. Dette er en nedgang på 26 prosent sammenlignet med året før. Tyskland, Frankrike (93.000, 38 prosent færre) og Spania (89.000, 25 prosent færre) tar sammen imot 63 prosent, altså nesten to tredjedeler av dem som søker beskyttelse i Den europeiske union. Hellas (41.000) og Italia (27.000) følger langt etter.

En ny trend er den økende asyl­innvandringen fra Latin-Amerika, ellers er det meste som under migrasjons­bølgen i 2015–16:

De fleste flyktningene kommer fremdeles fra Syria (70.000), etterfulgt av Afghanistan (50.000), Venezuela (31.000), Colombia (30.000) og Irak (20.000). Søkerne fra disse landene utgjør to femtedeler av alle asylsøknadene i EU.

På de neste plassene følger Pakistan, Tyrkia, Nigeria og Somalia.

Sørøst i Europa økte tilstrømningen i 2020 sammenlignet med 2019:

Antallet som søker beskyttelse økte sterkt i Romania (138 prosent flere) og Bulgaria (64 prosent flere). Slovakia (22 prosent), Kroatia (15 prosent) og Østerrike (10 prosent) registrerte også en økning.

Tallene viser at trafikken over Balkanruten økte i fjor, skriver Die Welt.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!