Leger uten grenser plukker opp migranter utenfor kysten av Libya den 6. oktober 2023. Foto: Paolo Santalucia / AP / NTB.

Antallet personer som søker om asyl i Europa i år, vil bli godt over en million, sier sjefen for EUs asylbyrå (EUAA) Nina Gregori.

Det betyr at asylinnvandringen til Europa i 2023 har nådd sitt høyeste nivå siden den store migrasjonsbølgen i 2015/16.

Eurostats tall over asylsøkere fra 2008 til 2022.

Ved utgangen av oktober hadde det kommet 937.000 asylsøkere til EU, en økning på 22 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i 2022, opplyste Gregori nylig i et intervju med avisene tilhørende den tyske mediegruppen Funke. Tallene omfatter ikke ukrainske krigsflyktninger, som ikke trenger å søke om asyl.

Bare i oktober kom det rundt 123.000 asylsøkere til unionen, det høyeste månedlige antallet på sju måneder, skriver Die Welt.

Gregori, som sier hun ønsker EUs nye asylpakt velkommen, advarer likevel om at den ikke vil føre til lavere asyltall. Det kan tvert imot ventes flere asylsøkere til Europa i 2024 fordi «verden rundt oss blir mer og mer ustabil», mens EU forplikter seg til å tilby «et beskyttelsessystem i verdensklasse for alle som virkelig trenger det», sier hun.

Landet som mottar suverent flest asylsøknader, er Tyskland, som ved slutten av november hadde mottatt over 325.000 søknader, en økning på mer enn 50 prosent sammenlignet med i fjor. Tyskland tar imot flere asylsøkere enn Frankrike og Italia til sammen.

De viktigste opphavslandene for asylsøkere til Europa i år er Syria, Venezuela, Tyrkia, Colombia, Bangladesh og Pakistan. Afghanere utgjør den nest største gruppen av asylsøkere i Tyskland, som for bruke Thilo Sarrazins formulering fortsetter å avskaffe seg selv.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.