EU må belage seg på at antall asylsøknader fortsetter å øke framover, sier lederen for EUs asylbyrå (EUAA) Nina Gregori.

I et intervju med den tyske mediegruppen Funke sier hun at på grunn av ustabilitet og sikkerhetstrusler så er det ganske klart at økningen fortsetter i overskuelig framtid.

– Dessverre er de ikke midlertidige, sier hun om sikkerhetstruslene.

Hun legger til at den geopolitiske utviklingen de to siste årene har hatt en direkte påvirkning på hvor mange mennesker som trenger internasjonal beskyttelse.

Ifølge EUAA kommer de fleste asylsøkere fra Syria, Afghanistan og Tyrkia.

Mellom januar og oktober i år mottok EU nesten 790.000 asylsøknader, noe som er en økning på 54 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Antallet var imidlertid lavere enn i 2015 og 2016, da hundretusener av asylsøkere fra blant annet Syria tok seg nordover i Europa via Balkan.

Ukrainere er i en egen kategori ettersom de får midlertidig beskyttelse uten å måtte gjennom en lengre søknadsprosess. Ifølge Gregori har 4,7 millioner mennesker registrert seg i henhold til denne ordningen.

I intervjuet ber Gregori også om fortgang i EUs planlagte asyl- og innvandringsreform.

EU har lovet at reformen skal være på plass før EU-valget i 2024.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.