Det vestafrikanske landet Niger er i verdens søkelys efter siste ukes kupp der den pro-vestlige president Mohamed Bazoum ble styrtet av sin egen garde. 

Halvparten går til Frankrike

Niger har verdens syvende største uranforekomster. Ifjor produserte landet 2020 tonn og har estimerte reserver på 311.110 tonn. 

Mer enn 50 prosent av uranet som utvinnes i Niger brukes som brennstoff i franske atomkraftverk. Omtrent 24 prosent av EUs import av uran kommer fra Niger. 

Nu har det nye militærregimet under general Abdourahamane Tchiani, forbudt eksport av uran til Frankrike.

Uranproduksjonen kommer fra SOMAÏRs (Société des Mines de l’Aïr) dagbrudd 1100 km nord for hovedstaden Niamey. 

SOMAÏR eies 63,4 prosent av franske Orano og 36,66 prosent av det statlige Sopamin (Société du Patrimoine des Mines du Niger) i Niger. 

Største eksportvare efter gull

Ifølge Verdensbanken er uran Nigers nest største eksportvare efter gull.

Frankrike henter 70 prosent av sin elektrisitet fra kjernekraft. EU som helhet henter omtrent en fjerdedel av sin elektrisitet fra kjernekraft. Halvparten av EUs kjernekraft produseres i Frankrike. Ifølge EU står unionen ikke overfor noen kortsiktig forsyningsrisiko. 

Statskuppet i Niger blir fordømt verden over. En blokk vestafrikanske ledere har truet med «intervensjon» dersom Mohamed Bazoum ikke gjeninnsettes. Også Frankrike har advart om handling hvis «Frankrike og landets interesser» i Niger blir angrepet. 

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.