Wagner-gruppen satser tungt i Afrika. Jevgenij Prigozjins leiesoldater retter nå oppmerksomheten mot relativt stabile afrikanske land som Niger og Elfenbebskysten. Wagner-gruppen er allerede aktive i flere afrikanske land.

Ifølge The Times ekspanderer Wagner-gruppen sin virksomhet i Afrika i et forsøk på å øke Russlands innflytelse. Det er en ny strategi at de retter oppmerksomheten mot relativt stabile land.

I en video fra januar, filmet et ukjent sted i Ukraina, kunne vi se Prigozjin sammen med en tidligere bussjåfør fra Vest-Afrika som ble hentet ut av russisk fengsel og sendt til fronten som leiesoldat.

Denne tidligere fengselsfuglen og bussjåføren, kun omtalt som Aboya, har Prigozjin store planer for, noe han skrev på sosiale medier:

– I think he will make a great president of the Ivory Coast . . . I will discuss these plans with him later.

Med den tynt tilslørte trusselen mot myndighetene i en afrikansk nasjon, antyder en av Russlands mektigste menn en ny ambisjon.

The Times antyder at dette er et tegn på desperasjon, ettersom Wagner-gruppen har lidd store tap i Ukraina, og Moskva-etablissementet forsøker å klippe vingene av Prigozjin.

Nå kjører Wagner-gruppen kampanjer på sosiale medier, hvor særlig Frankrike, tidligere kolonimakt i området, blir fremstilt på verst mulige måte.

Franskmenn fremstilles som zombier og slanger, og en feit rotte som heter Emmanuel blir knust med slegge av en mann som er merket med en W. Wagner-gruppen fremstiller altså at de skal knuse Frankrikes president Emmanuel Macron.

Gruppen har engasjert seg i flere afrikanske land siden 2017, uten noen særlig militær suksess. De måtte på ydmykende vis trekke seg ut av Mozambique i 2019 etter et mislykket forsøk på å slå ned et islamistisk opprør.

De har også blitt knyttet til grusomheter og overgrep mot sivile, nå sist i Mali. Totalt antas gruppen å ha 3000 leiesoldater på kontinentet, mens de skal ha rundt 30.000 menn i Ukraina.

Både Elfenbenskysten og Niger er relativt stabile land, og myndighetene i disse landene har insistert på at de aldri vil benytte seg av russiske leiesoldater.

Kilde: The Times/ Le Monde

Ifølge magasinet Jeune Afrique er sikkerhetsstyrkene i disse landene allikevel bekymret for Wagner-gruppens aktivitet, som også har vært tatt opp med Macron. De to landene Wagner-gruppen sikter seg inn mot er Frankrikes mest lojale allierte i Vest-Afrika, men Frankrike blir stadig mindre populære blant befolkningen i dette området, og diverse rykter florerer.

One post circulating on social media in Niger accuses France of arming jihadists who killed 17 Nigerien soldiers in Intagamey on February 10. Another spread rumours of a coup against Mohamed Bazoum, Niger’s president, while he was visiting France on February 16.

Burkina Faso ligger inneklemt mellom Elfenbenskysten og Niger, og har allerede ønsket Wagner-gruppen velkommen.

En diplomat hevder at Prigozjins engasjement i dette området er motivert av et ønske om å skryte til Putin om å åpne en front mot Frankrike. Og en urolig, ung og fattig befolkning kan bidra til at Prigozjin lykkes.

Both Ivory Coast and Niger (…) have some of the ingredients for coups, in youthful, poverty-stricken populations and somewhat authoritarian governments run by ageing men. Prigozhin may do what he can to make them more likely.

Dette er nok et eksempel på det som beskrives som «Femte generasjons krigføring».

Les også:

5. generasjons krigføring: Vokabular og taktikker

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.