Russisk militært personell har i kjølvannet av Nigers beslutning om å utvise amerikanske styrker, gått inn på en flybase som fremdeles rommer amerikanske tropper.

Ber USA trekke seg ut

Offiserene som styrer det vestafrikanske landet, har bedt USA om å trekke sine nesten 1000 soldater ut av landet. Inntil fjorårets militærkupp var Niger en nøkkelpartner for Washingtons kamp mot opprørere i området. Tusenvis av mennesker er blitt drept og millioner andre fordrevet.

En amerikansk tjenestemann sa til Reuters på betingelse av anonymitet, sa at de russiske styrkene ikke blandet seg med amerikanerne, men brukte en egen hangar på Airbase 101 ved den internasjonale flyplass i Niamey, Nigers hovedstad.

Hvem overtar USAs militærbaser?

Det russiske militærets trekk plasserer amerikanske og russiske tropper i umiddelbar nærhet av hverandre samtidig som de i Ukraina indirekte fører krig mot hverandre.

Russernes nærvær på den amerikanske flybasen reiser også spørsmål om hvilken skjebne som venter de amerikanske installasjonene efter tilbaketrekning.

– Situasjonen er ikke optimal, men på kort sikt håndterbar, sa tjenestemannen.

USA og Frankrike må ut

USA og amerikanske allierte er blitt tvunget ut av en rekke afrikanske land efter kupp. I tillegg til den forestående avgangen fra Niger har amerikanske tropper også forlatt Tsjad de siste dagene, mens franske styrker er blitt kastet ut av Mali og Burkina Faso.

Russland styrker forholdet til afrikanske nasjoner. De fremstiller Moskva som vennligsinnet uten kolonial bagasje. Mali er de siste årene blitt en av Russlands nærmeste afrikanske allierte og Wagner-gruppen er utplassert for å bekjempe jihadister.

 

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Eller eboken her.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.