Minst 12 mennesker er drept, flere hundre skadet og mange tusen er blitt drevet fra hjemmene sine i voldshandlingene som i en uke har rast mot innvandrere fra Sør-Afrikas naboland. «Fremmedhatet sprer seg, og utlendinger flykter for å redde livet», skriver avisen The Citizen.

Hundrevis har søkt beskyttelse i politistasjoner, kirker og samfunnshus for å komme unna små bander som væpnet med skytevåpen, macheter, stokker og steiner har gått løs på folk fra Zimbabwe, Mosambik og andre afrikanske land. Så fort politiet var ute av syne, ble fotgjengere stanset og forhørt om hvor de kom fra.

Moi Kabena fra Den demokratiske republikken Kongo sa til The Sowetan at han var dypt såret over at afrikanere angriper sine egne.

Vitner forteller om væpnede grupper som finkjemmer høyblokker i sentrum av Johannesburg på jakt etter utlendninger. I går var situasjonen svært spent i flere områder øst og vest for millionbyen.

Organisasjonen Leger uten Grenser (MSF) sier at Johannesburg er på vei mot en humanitær katastrofe:

– Dette minner meg om en flyktningsituasjon. Jeg har behandlet skuddsår, folk som er blitt banket opp og voldtatt. Folk er skrekkslagne, sier talsmann for MSF, Eric Goemaere.

Sør-Afrika, som har Afrikas største og mest industrialiserte økonomi, fungerer som en magnet for fattige utvandrere fra øvrige afrikanske land. Etter at apartheid-regimet falt, har innvandrere strømmet til Sør-Afrika i store skarer.

Bare fra det politisk og økonomisk kriserammede Zimbabwe har Sør-Afrika mottatt så mange som 3 millioner mennesker. Imidlertid har den siste tidens vold og plyndring også rammet butikkeiere fra Somalia og asiatiske land som Pakistan. Biler som mobben tror tilhører utlendinger, blir satt fyr på.

Allerede i mars ble to zimbabwere brent i hjel inne i et skur i Atteridgeville, utenfor Pretoria. Galskapen spredte seg siden til Port Elizabeth i Eastern Cape.

Siste kapittel i volden mot utlendinger startet for en uke siden i den kjente townshipen Alexandra, som ligger tvers over en motorvei fra en av Johannesburgs rikeste bydeler, Sandton. Siden spredte voldsaksjonene seg til andre fattige bydeler rundt Sør-Afrikas finanshovedstad, til townshipene Diepsloot, Thokoza og Tembisa, og til boligområder i sentrum av byen, som Hillbrow, Protea, Cleveland og det sentrale forretningsområdet.

– Det sprer seg som ild i tørt gress og politiet og hæren klarer ikke å kontrollere det, sa Emmerson Ziso, som flyktet fra sult og undertrykkelse i Mugabes Zimbabwe, men som ifølge nyhetsbyrået AP nå ønsker å dra tilbake til sitt kaotiske og voldelige hjemland.

– De fleste zimbabwerne ønsker nå å dra. Det er bedre hjemme enn her, sa den tidligere læreren som ble jaget ut av boligen sin av en mobb søndag morgen. Kritikere blant de zimbabwiske innvandrerne sier de kunne ha reist hjem for lenge siden om President Thabo Mbeki hadde lagt litt tyngde bak for å få en løsning på konflikten i Zimbabwe.

Mange av sørafrikanerne beskylder utlendinger for å være kriminelle og for å ta fra dem arbeid og boliger. Det er stor arbeidsledighet i Sør-Afrika, og i forrige uke advarte lederen for Sør-Afrikas største faglige landsorganisasjon, Zwelinzima Vavi i COSATU, om at de fattige og desperate ikke står klare til revolt mot regjeringen – i stedet ville de vende seg mot utlendinger.

ANC-formann Jacob Zuma har fordømt angrepene, og i en tale til studenter søndag sa han at Sør-Afrika ikke kan «være kjent av å være et fremmedfiendtlig land». Han sa også at han ikke kunne forstå hvordan sørafrikanere kan være fiendtlig innstilt overfor utlendinger når de samme land disse kommer fra hadde gitt tilflukt til sørafrikanere under deres frigjøringskamp mot apartheid.

Mbeki har på sin side besluttet å nedsette et ekspertutvalg for å granske voldshandlingene. Mange mener landets ledere har sviktet, og at de har nøyd seg med å fordømme volden uten å gå til roten av problemet, den store arbeidsløsheten i Sør-Afrika.

Dagsavisen: Hatets flammer i «Regnbue-nasjonen