President Thabo Mbeki får flengende kritikk av sin egen lillebror etter de uhemmede voldsaksjonene mot invandrere i Sør-Afrika. I et intervju sier Moeletsi Mbeki at signalene om hva som ville komme har vært synlige i 8 år.

Mbeki er visepresident i den uavhengige tankesmien South African Institute of International Affairs, økonom og forretningsmann. Han har også vært kommunikasjonsdirektør i den faglige landsorganisasjonen COSATU og i ANC.

I intervjuet legger han ikke fingrene imellom når han kritiserer den sørafrikanske regjeringens ettergivende politikk overfor Zimbabwes president Robert Mugabe. Det som skjer i dagens Sør-Afrika er konsekvensene av den sørafrikanske regjeringen har tillatt Mugabe uhindret å ødelegge Zimbabwes økonomi og tvinge folk ut av landet.

– Sør-Afrika har beskyttet Mugabe for det internasjonale samfunnet slik at han fritt har kunnet føre en politikk som nødvendigvis måtte føre til økonomisk sammenbrudd og landeflukt fra store befolkningsgrupper.

– Med opptil tre millioner ulovlige innvandrere fra Zimbabwe måtte det ende som det har gjort. Hvordan kunne man vente at det skulle være plass til dem? Nå ser vi resultatene av det vi alle har spådd, sier Mbeki.

I følge Mbeki har de indre stridighetene og maktkampen i ANC ført til at folket har mistet troen på partiets evne til å løse deres problemer. En av de viktigste årsakene til voldsaksjonene, er at folk føler at de selv må løse sine egne problemer nå i stedet for å vente på at myndighetenes skal foreta seg noe:

– En må ha besøkt Sør-Afrikas slumbyer for å forstå hvilke kruttønner de er. De er trykkokere full av fattigdom og aids som når som helst kan gå opp i flammer, sier Mbeki.

De må bort

– Det er uheldig at folk ble drept, sier en mann i Cleveland, et av uroområdene i Johannesburg, til avisen The Guardian. – Men de måtte bort. De hører ikke hjemme her, (slik de) tar jobbene. La dem dra tilbake til Zimbabwe og løse sine egne problemer i stedet for å bringe dem hit. Vi har nok problemer som det er selv.

En rekke utlendinger, blant dem barn, er drept. Kvinner er blitt voldtatt, forretninger plyndret og brent. Kriminelle gjenger er trolig også innblandet. Avisen The Sowetan skriver at en mobb mandag drepte eieren av et bygningsfirma og brant ned huset hans i Actonville øst for Johannesburg fordi han angivelig ikke ansatte sørafrikanere.

Dagsavisen: En varslet voldsorgie