Nytt

I forrige uke fikk den hvite sørafrikaneren Brandon Huntley innvilget asyl i Canada fordi han frykter voldelig forfølgelse i hjemlandet pga rasisme. Huntley skal ha blitt knivstukket tre ganger av svarte sørafrikanere i forbindelse med ransforsøk, og mener dette skyldes at han er hvit.

De siste årene har flere hundre tusen hvite sørafrikanere flyttet fra landet, og de oppgir rasistisk motivert vold, kriminalitet og et vanskelig arbeidsmarked som årsaker.

Canadas innvilgelse av Huntleys søknad om asyl har vakt oppsikt, og det sørafrikanske regjeringspartiet ANC hevder at de er «alarmert» av den «rasistiske» avgjørelsen.

Nå ber canadiske myndigheter om en revurdering av avgjørelsen, som ble tatt av det landets immigrasjonskommisjon.

William Davis ved immigrasjonskommisjonen uttalte at Huntley hadde gitt «klare og overbevisende bevis» på den sørafrikanske statens «manglende evne eller vilje» til å beskytte ham mot rasistisk motiverte angrep.

Begrunnelsen for å innvilge sørafrikaneren asyl omfatter også «usikkerheten» som hvite i Sør-Afrika blir sagt å møte, i et arbeidsmarked hvor kvoteringsordninger på flere områder favoriserer svarte arbeidstagere.

Hvite sørafrikanere, som utgjør under ti prosent av den hovedsakelig svarte befolkningen, lever likevel stort sett i en sosial klasse for seg i dagens Sør-Afrika.

Den canadiske immigrasjonsministeren Jason Kenney har nå bedt en domstol om å behandle asylsaken, som talsmannen for regjeringspartiet ANC, Brian Sokutu, mener har «skitnet til Sør-Afrikas image».

– Regjeringen mener at fordi dette er en ganske unik sak, er det noe det kan være lurt å la en domstol se på, sier immigrasjonsministerens talsmann Alykhan Velshi.

Huntleys advokat Russell Kaplan mener den canadiske regjeringens avgjørelse om å revurdere innvilgelsen, er å gi etter for press fra Sør-Afrika.

– Å revurdere asylsaken er det politisk korrekte å gjøre, for å berolige sørafrikanske myndigheter. Men den største trusselen mot våre borgerrettigheter er politisk korrekthet, sier Kaplan til den canadiske avisen Ottawa Sun.

Ifølge Ottawa Sun er det sjelden at avgjørelser tatt av immigrasjonskommisjonen i Canada blir revurdert.

Sør-Afrika har en av verdens verste statistikker når det gjelder voldelig kriminalitet. Mellom 2007 og 2008 ble det registrert 18.487 drap, 36.190 rapporterte voldtekter og 14.201 bilkapringer. Hver dag blir rundt 50 mennesker drept.

I fjor gikk tusenvis av svarte sørafrikanere løs på innvandrere fra Zimbabwe og øvrige naboland i en fremmedfientlig voldsbølge som vekket avsky over hele verden.

Aftenposten: Canada ber om revurdering etter «rasisme-asyl» for sørafrikaner