Gate i Johannesburg mandag 2. september. Ingen tvil om at det har gått hardt for seg. Foto: AP/Scanpix

Minst ti mennesker er drept i opptøyer og voldshandlinger rettet mot utlendinger i Sør-Afrika de siste dagene, sier president Cyril Ramaphosa.

– De siste dagene er landet vårt dypt traumatisert og uroet av voldshandlinger og kriminalitet rettet både mot utlendinger og våre egne borgere. Folk har mistet livet, familier er traumatisert. Vi vet at minst ti mennesker er drept i volden, to av dem var utlendinger, sa Ramaphosa i en TV-tale torsdag.

– Det fins ingen unnskyldning for angrepene mot utlendingers hjem og forretninger. Plyndring og ødeleggelse av forretninger eid av sørafrikanere kan heller ikke rettferdiggjøres, sa han.

Hundrevis pågrepet

Over 420 mennesker er pågrepet i forbindelse med opptøyene siden søndag, men torsdag var situasjonen rolig, om enn spent.

Ramaphosa har manet til ro, men medgir at landet står overfor «en enorm utfordring».

– En rekke mennesker tar nå loven i egne hender, konstaterte han onsdag.

Sør-Afrika er Afrikas største økonomi og har ifølge BBC lokket til seg 3,6 millioner migranter.

Rundt 70 prosent av dem kommer fra nabolandene Zimbabwe, Mosambik og Lesotho, mens de øvrige i hovedsak kommer fra Malawi, Storbritannia, Namibia, India og eSwatini, tidligere kjent som Swaziland.

Ikke uvanlig

Den offisielle arbeidsledigheten i Sør-Afrika var i juli på hele 29 prosent, de sosiale ulikhetene er enorme og tilstrømmingen av immigranter har i årevis ført til uro.

Både i 2015, 2017 og 2018 ble mellom 40 og 70 mennesker drept i voldshandlinger rettet mot utlendinger, viser tall fra Xenowatch.

Den siste bølgen av angrep startet mandag, dagen etter at sørafrikanske lastebilsjåfører startet en landsomfattende streik i protest mot at selskapene ansatte utenlandske sjåfører.

Veier ble blokkert og lastebiler med utenlandske sjåfører ble flere steder stukket i brann, først og fremst i KwaZulu-Natal-provinsen.

Bekymrede naboland

Flere afrikanske land har uttrykt stor bekymring over volden i Sør-Afrika, og i Nigeria har Sør-Afrikas ambassade og sørafrikanske butikk-kjeder måttet stenge dørene etter demonstrasjoner.

Nigeria har også rettet en formell protest til Sør-Afrika, men en talsmann for president Muhammadu Buhari understreket torsdag at landet ikke ønsker «å eskalere situasjonen».

– Vi vil samarbeide med Sør-Afrika for å finne en løsning på problemene deres, som også har blitt vårt problem. Vi vil arbeide sammen som brødre, sa talsmannen.

Også i Kongo ble det torsdag demonstrert i protest mot hendelsene i Sør-Afrika. I landets nest største by Lubumbashi ble sørafrikanske butikker plyndret og vinduene på landets konsulat knust.

Senegals president Macky Sall maner også til «fred mellom land og folk i Afrika», mens Tsjad oppfordrer sine statsborgere i Sør-Afrika til å ta kontakt med landets ambassade og «unngå områder der de kan bli angrepet».

Somalias regjering sier flere somaliske arbeidsinnvandrere er blitt angrepet i Sør-Afrika de siste dagene og myndighetene der beskytte somaliske borgere og deres eiendeler.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.