Sakset/Fra hofta

Det å lese om konflikter i Afrika er skremmende. Det er utrolig mange nasjoner og klaner i konflikt med hverandre. Et relativt stort antall ønsker å komme seg til Europa. Er Europas politikere klar over hva man utsetter sitt eget kontinent for?

I Libya herjer klaner og militser. I Sør-Afrika er det konflikter mellom sørafrikanere og innvandrede nasjonaliteter. Konfliktene sprer seg til Sør-Afrikas naboland.

Konfliktene mellom folk i Sør-Afrika skyldes den hvite mann mener forsker Annika Teppo ved Nordiska Afrikainstituttet.

Sør-Afrika var nok en konfliktfri sone før europeerne dukket opp. Det å sette mennesker inn i kategorier betraktes som et europeisk fenomen med politisk korrekte øyne.

I en rekke land har man tatt den sørafrikanske fremmedfrykten svært ille opp:

I nabolandet Zimbabwe har studenter demonstrert og oppfordret til angrep på alle som selger sørafrikanske varer.
I Mosambik er det blitt kastet stein på busser med sørafrikanske skilter, og arbeidere har streiket med krav om at sørafrikanske arbeidere må sendes hjem. Flere sørafrikanskeide selskaper har evakuert sine sørafrikanske ansatte av frykt for angrep.
I Nigeria har den nyvalgte administrasjonen levert en hissig note til den sørafrikanske ambassaden. Der skal det, ifølge sørafrikanske Independent, ha blitt truet med at om ikke angrepene stoppes, blir sørafrikanske selskaper i Nigeria stengt.
I Malawi har borgerrettsaktivister tatt til orde for å boikotte sørafrikanske forretninger og varer og Sør-Afrikas ambassadør er kalt inn på teppet.

Om Libya:

1700 klaner og militser slåss med hverandre, og vil neppe stoppe bare fordi det eventuelt blir enighet mellom de to rivaliserende regjeringene. IS’ myrderier vil trolig fortsette.

Annika Teppo:

– Under apartheid var mange av de svarte regnet som utlendinger, de tilhørte såkalte bantustans, mens hvite ble regnet som de egentlige sørafrikanerne. Da apartheid var over, ble de alle sørafrikanere. De var ett folk, og dette bygget opp en slags nasjonalistisk stolthet. Fortsatt har mange en følelse av overlegenhet over å være sørafrikanere, sier Teppo til Aftenposten.

Hun tror tenkningen fra apartheidtiden om å sette forskjellige typer mennesker i kategorier og å gi dem forskjellig verdi, stikker dypere enn man liker å tro.

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Sor-Afrika-setter-inn-haren-mot-innvandringsmotstandere-7988717.html

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Flyktningemarerittet-pa-Europas-strender-Hva-kan-gjores-7988520.html