Nytt

Arbeiderpartiet går inn for boikott av israelske varer produsert på Vestbredden, men det er uklart om det er skuebrød eller uttrykk for et reelt ønske om boikott.

Når man hører Anniken Huitfeldt snakke kan det høres ut som et frieri til virkelig boikott, der Vestbredden bare er forløperen.

 

Anniken Huitfeldt fra Ap gikk i forrige uke ut og krevde merking av varer produsert på «okkupert palestinsk jord», og at regjeringen skal komme med en oppfordring om at norske selskaper ikke skal handle med israelske selskaper – en slik oppfordring har Norge kommet med for handel med enkelte andre land tidligere.

Ifølge Aftenposten og journalist Jenny Dahl Bakken vurderer Høyre noe lignende.

Men det hele virker halvhjertet og prøvende. Kanskje det er Aftenposten og Ap som ønsker en slik bevegelse i retning full boikott?

 

Ifølge Høyres utenrikspolitiske talsperson Øyvind Halleraker vil Høyre vurdere å gå inn for merking av israelske varer produsert på det som ut fra FNs vedtak er definert som palestinsk område.

Dahl Bakken hekter helt uten sammenheng inn USAs fordømmelse av israelsk bombeangrep på en FN-skole, som for å vise at også USA føler avsky. Men det er Aftenposten som vil vise avsky og samler på eksempler på at andre også gjør det.

Flere politikere er mot av den enkle grunn at et slikt forbud er lett å omgå. Venstre er av dem som mener det.

Både Høyre, FrP, og KrF ønsker utvidet handel med Israel.

Dette er pragmatiske standpunkt. Desto mer oppsiktsvekkende å se uttalelsene fra Marit Arnstad.

Senterpartiets Marit Arnstad mener Norge må kreve at Israels blokade av Gaza oppheves, og at økonomiske sanksjoner må til.

– Vi må ta til orde for både merking og boikott av varer fra de okkuperte områdene. Det politiske miljøet i Israel er gått helt i vranglås, for å ramme okkupasjonen må vi gå via næringsliv og økonomi, sier hun.

Norske medier, Ap, SF og Sp ønsker boikott av Israel. Det synes å være the bottom line. De forstår ikke at de har tiden mot seg.

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Hoyre-apner-for-delvis-merking-av-israelske-varer-7654395.html#.U9vzLmRB6xw