Israelsk UD reagerte lørdag kveld på vedtaket fra utenriksminister Anniken Huitfeldt om at israelske varer produsert på Vestbredden må være merket. Det gjelder frukt og grønnsaker som Norge importerer. Siden Norge mener Vestbredden er okkupert område er vedtaket det samme som en brennmerking.

Det er svært lite trolig at norske grossister vil importere frukt og grønnsaker fra områder som Norge har stemplet som okkupert og et brudd på folkeretten. Vedtaket er dermed en indirekte boikott.

– Denne beslutningen vil ikke bidra til å fremme israelsk-palestinske bånd og vil negativt påvirke bilaterale relasjoner mellom Israel og Norge, samt Norges relevans i å fremme relasjoner mellom Israel og palestinerne, sier departementet i en uttalelse som siteres av israelske Haaretz sent lørdag kveld.

Mange palestinere jobber på de israelske bosetningene. Skulle det norske vedtaket bli effektivt vil de miste sine jobber. Vedtaket kan påvirke det bilaterale forholdet og også forholdet til palestinerne. Norge er nemlig formann i giverlandsgruppen. Der har Israel hittil vært med, men det er ingen selvfølge.

Norge leder giverlandsgruppa for Palestina (AHLC), der også Israel, USA, EU, Russland og FN er med. AHLC møtes flere ganger i året for å koordinere leveransen av internasjonal bistand til palestinerne og den palestinske selvstyremyndigheten. Israelsk utenriksdepartement sier i lørdagens uttalelse ingenting om hvorvidt Israel vil stanse samarbeidet med AHLC som følge av den norske merkingen.

NTB forsøker late som at Norge har plikt til å følge EU-domstolen. Men det har vi ikke i utenrikspolitiske spørsmål. Norge er ikke medlem av EU.

Kvelden før kunngjorde utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) at Norge vil rette seg etter EU-domstolens avgjørelse fra 2019 om merking av bosettervarer.

Huitfeldt representerer rettsliggjøringen av utenrikspolitikken. Man viser til folkerett, konvensjoner og vedtak i Sikkerhetsrådet, men glemmer å si at det var ikke-bindende. Man skyter seg inn under folkerett, men vil ikke klarlegge premissene for denne.

Huitfeldt vil gjerne ha ren samvittighet. Hun sier at vedtaket om indirekte boikott ikke bør forhindre fortsatt gode forbindelser. Men Israel kan dette spillet. Det er ingen tvil om at de ser EUs vedtak som en trussel mot sin eksistens. Det er krig med økonomiske midler.

Huitfeldt vil ikke ha det på samvittigheten.

– Dette er på ingen måte snakk om en boikott av Israel. Vi mener at boikott er feil politikk. Norge har et godt forhold til Israel. Det skal vi fortsatt ha, understreker Huitfeldt.

Israelsk UDs melding lørdag gjør det klart at israelerne ikke deler dette synet. Det er boikott det er snakk om og det kommer til å få konsekvenser for det bilaterale forholdet.

 

 


Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.