Utenriksminister Anniken Huitfeldt. Foto: Hannah McKay/Pool Photo via AP, File

Israelske myndigheter nektet utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) å besøke et palestinsk område på Vestbredden under en reise i september.

Den norske utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har gjennom en årrekke markert seg som sterk tilhenger av palestinsk side i konflikten med Israel.

Mange mener hennes syn på saken har vært ensidig og unyansert, og preget av sterkt motvilje overfor Israel.  Se også sak under.

Dette har israelske myndigheter merket seg.

Om det var grunnen til at Anniken Huitfeldt i september ble nektet adgang til å besøke et palestinsk område, er uvisst. Israelske myndigheter hevdet at sikkerhetshensyn var årsaken til at et slikt besøk ikke ble autorisert.

NTB melder om saken.

Utenriksministeren møtte derfor i stedet en representant for palestinerne i Ramallah, får NTB opplyst i Utenriksdepartementet onsdag kveld.

Huitfeldt var i Israel og Palestina 12. til 14. september.

I løpet av denne turen planla hun å besøke et palestinsk samfunn i område C, som opplyses å være særlig preget av konflikter mellom palestinere og israelske bosettere.

Fra Utenriksdepartementet opplyses det at Huitfeldt er bekymret for hvordan konflikten påvirker det palestinske samfunnet i området.

Den terrorutsatte israelske befolkningens situasjon i dette området eller i regionen generelt har ikke opptatt henne i særlig grad.

Etter Oslo-avtalen administrerer Israel dette området, som dekker over 60 prosent av Vestbredden. Det er anslått at det bor rundt 300.000 palestinere der i over 500 boligområder, sammen med rundt 400.000 israelske bosettere i rundt 230 bosetninger.

Ifølge nettstedet Middle East Eye fikk heller ikke den britiske utenriksministeren James Cleverly og hans irske kollega Micheál Martin besøke en palestinsk landsby som nylig skal ha blitt tømt for innbyggere.

De hadde planlagt å besøke landsbyen Ein Samiya på Vestbredden under sin tre dager lange tur i september til Israel og de palestinske områdene.

En talsmann for det israelske utenriksdepartementet sa til nettstedet at de ut fra sikkerhetssituasjonen hadde kommet til at de ikke kunne tillate noe besøk for de tre statsrådene.

Utenriksdepartementet presiserer at Huitfeldt planla å besøke et palestinsk samfunn i område C, men ikke landsbyen Ein Samiya spesielt.

Les også:

Huitfeldt rykker ut mot Israel. Igjen!

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

;

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.