Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Geir Olsen / NTB

Israels statsminister og utenriksminister Yair Lapid har avvist å møte Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt når hun besøker Israel og palestinske selvstyremyndigheter i september.

Norges utenriksminister har tradisjonelt hatt minst to årlige turer til Israel og palestinske selvstyremyndigheter, hvor det er avholdt møter med toppledere i forkant av giverlandskonferanser.

Nåværende utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har planlagt sin neste tur i september, men får denne gang ikke møte Israels statsminister og utenriksminister Yair Lapid, ifølge den israelske storavisen Yedioth Aharonoth.

(Lapid er både statsminister og utenriksminister).

Det er Miff som nå melder om dette (organisasjonen Med Israel for fred).

En slik avvisning er uvanlig og nokså ydmykende for et lands utenriksminister.

Ifølge journalist Itamar Eichner blir Huitfeldt møtt med en kald skulder fordi Norge i juni valgte å innføre krav om spesialmerking av varer fra israelske bosetninger. Fra Israel oppfattes ifølge Miff dette som et forsøk fra norsk side på å skade israelske interesser.

Norges ambassadør i Israel, Kåre Aas, skal for noen dager siden ha hatt møte med Aliza Ben Noon, visedirektør for utenriksdepartementet i Israel. Der skal Ås ha bedt om et møte mellom Lapid og Huitfeldt.

Men dette resulterte altså ikke i noen invitasjon, men en kontant avvisning.

Ifølge Yedioth Aharonoth skal Ben Noon ha svart med å liste opp en rekke negative tiltak som Norge har gjort mot Israel de siste årene, og sagt at Lapid ikke vil være tilgjengelig for noe møte fordi han er opptatt i valgkamp.

Israelske statsministre og utenriksministre har også tidligere vært opptatt med valgkamper når Norges utenriksminister har kommet på besøk, men har så vidt MIFF kjenner til ikke sagt nei til noe møte tidligere.

At avvisningen i tillegg blir lekket til media, viser at forholdet mellom Norge og Israel nå er på et historisk lavt nivå.

I flere år har Israels toppledere avvist å møte Sveriges utenriksminister, men etter at Yair Lapid ble utenriksminister i 2021 ble forholdet varmere og Ann Linde var på besøk i oktober. Med Norge går utviklingen nå motsatt vei.

Anniken Huitfeldt er kjent for sitt mangeårige engasjement til fordel for palestinerne (se sak under), og hennes innsats som norsk utenriksminister har på under ett år påført forholdet mellom Norge og Israel større skade enn det noen av hennes forgjengere har klart.

Fra å være en nasjon Israel anser som en viktig dialogpartner, gidder ikke lenger israelske myndigheter engang møte Norges utenriksminister.

Les også: 

Utenriksminister Huitfeldt om Midtøsten: «Israel er et stort hinder for fred»

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.