En diplomatisk krise er under utvikling etter at Storbritannias statsminister Gordon Brown offentliggjorde at han akter å boikotte toppmøtet mellom EU og AU (Den afrikanske unionen) i desember dersom Zimbabwes president Robert Mugabe kommer. EU-landene nekter formelt Zimbabwes diktator adgang til unionen, men i forbindelse med toppmøtet i Lisboa er det åpnet for å gjøre et unntak. Mange afrikanske land ønsker at Mugabe skal delta, noe som har fått Brown til å erklære at han i så fall uteblir.

Portugisiske diplomater forsvarer imidlertid invitasjonen av diktatoren med at han har vært en frihetsforkjemper mot britenes kolonialistiske styre:

Plans for a lavish Europe-Africa summit were in turmoil last night after Gordon Brown threatened to pull out if Robert Mugabe is invited.

There was consternation after Portuguese diplomats defended the decision to invite the Zimbabwean dictator on the grounds that he had been a «freedom fighter» against British colonial rule.

Mr Brown triggered a diplomatic crisis by accusing Mr Mugabe of «abusing his own people» and calling for additional sanctions against the former British colony.

Etter år med vanstyre under Mugabe står Zimbabwe foran et fullstendig sammenbrudd, og opplever nå en årlig inflasjon på nærmere 7000 prosent. Arbeidsledigheten er på rundt 80 prosent, og gjennomsnittlig levealder er halvert i løpet av et tiår. Zimbabwes diktator anklages også for grove brudd på menneskerettighetene.

Det ellers så fruktbare landet som tidligere ble omtalt som «Afrikas kornkammer» er ikke lenger i stand til å fø seg selv, og er i en akutt matmangel:

Mugabes regjering la landets landbruk i grus med den brutale overtakelsen av effektive gårder som var eid av hvite farmere, angivelig for å gi dem til fattige svarte bønder.

Mange av gårdene gikk i stedet til Mugabes kompanjonger og ligger i dag brakk på grunn av mangel på kunnskap til å drive dem.

Tidligere i år ble Zimbabwe valgt inn til å lede FN-kommisjonen for en bærekraftig utvikling, til tross for protester fra vestlige land. Mugabe selv gir Vesten skylden for den økonomiske krisen, og anklager land som Storbritannia for å støtte opposisjonen i Zimbabwe i et forsøk på å styrte ham.

Statminister Brown anklager på sin side den 83 år gamle diktatoren for omfattende overgrep mot sitt eget folk og lover fortsatte sanksjoner dersom han blir sittende ved makten. Han mener at Mugabes deltagelse vil undergrave toppmøtet ved å ta oppmerksomheten vekk fra de viktige spørsmålene som må løses, og da Brown er leder for det internasjonale arbeidet for å skaffe hjelp til Afrika anses hans eventuelle uteblivelse som et stort tap for møtet mellom EU og AU.

Afrikanske ledere støtter Mugabe og erklærer at de vil boikotte møtet i Lisboa dersom Portugal trekker invitasjonen av diktatoren tilbake.

Daily Mail: Crisis grows over Brown’s boycott of EU summit if Mugabe attends

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.