Nytt

Bilde: Scenene i Harare lørdag 18. november taler sitt tydelige språk. Foto: Philimon Bulawayo/Reuters/Scanpix

Titusenvis av mennesker demonstrerte lørdag i Zimbabwes hovedstad Harare, med krav om at president Robert Mugabe må gå av. Stemningen beskrives som ekstatisk.

Tens of thousands of Zimbabweans flooded the streets of Harare on Saturday, singing, dancing and hugging soldiers in an extraordinary outpouring of elation at the expected fall of President Robert Mugabe, their leader of the last 37 years.

Men den som lytter til NRKs Afrika-korrespondent Sverre Tom Radøy, kan ikke få dette til å stemme. Han omtalte fredag Mugabe som «frigjøringshelten», og han tvilte på om kuppmakerne ville våge å røre «frigjøringshelten» som fremdeles nøt støtte også innen de militære rekker, ifølge Radøy. Han beskrev stemningen i landet som god.

Å kalle Mugabe «frigjøringshelt» etter at han har vanstyrt landet i 37 år, sier mye om Radøy og NRK. Det er en hel generasjon av venstreorienterte korrespondenter som nå møter veggen i form av virkeligheten. På den ene fronten etter den andre raser deres verdensbilde. Likevel fortsetter de å rapportere som før.

Det er noe som er galt når begivenhetene blir en kommentar til vår statskanal:

On the streets of the capital, Zimbabweans let their emotions run free as they spoke of political and economic change after two decades of repression and deepening hardship.

“These are tears of joy,” Frank Mutsindikwa, 34, told Reuters, holding aloft the Zimbabwean flag. “I’ve been waiting all my life for this day. Free at last. We are free at last.”

Mugabe har ruinert Zimbabwe og påført befolkningen store lidelser.

Zimbabwe er ikke noe enkeltstående tilfelle: Kombinasjonen av stammefavorisering og kleptokrati kveler spirene til et sivilsamfunn. Sør-Afrika er på god vei. Kenya er i faresonen.

Som stort giverland burde Norge være opptatt av utviklingen, men vi hører lite om Afrika, annet enn på det overflatiske plan, hvor et romantisk venstresosialistisk svermeri fortsatt ligger som en glasur. At Tomm Kristiansen og Sverre Tom Radøy kan fortsette i samme dur, forteller noe om mentaliteten på Marienlyst.

Man trenger bare minimalt med kunnskap for å forstå at hvis folk hadde hatt anledning, ville Mugabe fått samme skjebne som Mussolini:

Some held aloft placards reading “No to Mugabe dynasty” and pumping their fists in the air in a sign of freedom. Others embraced the soldiers who seized power, shouting “Thank you! Thank you!” in scenes unthinkable even a week ago.

“These are our leaders now,” said Remember Moffat, 22, waving a picture of army commander Constantino Chiwenga and Emmerson Mnangagwa, the former vice president whose sacking this month precipitated the military intervention.

“My dream is to see a new Zimbabwe. I’ve only known this tyrant called Mugabe my whole life.”

Det sier mye at Organisasjonen av afrikanske stater og organisasjonen for det sørlige Afrika har vært opptatt av «stabilitet» og at maktovertagelsen må skje i konstitusjonelle former. Det sier mye om hva de er mest opptatt av: å bevare sin egen makt.

Mugabes eget parti, Zanu-PF, har tatt avstand fra lederen:

The Herald, a normally loyal Mugabe mouthpiece, said ZANU-PF branches in all 10 provinces were also calling for Mugabe’s wife Grace, whose ambitions to succeed her husband have outraged the military and much of the country, to resign from the party.

A senior member of ZANU-PF told Reuters the party wanted Mugabe out, and would not tolerate foot-dragging.

“If he becomes stubborn, we will arrange for him to be fired on Sunday,” the source said. “When that is done, it’s impeachment on Tuesday.”

Det kan ha vært Mugabes forsøk på å la kona Grace etterfølge ham som var dråpen som fikk begeret til å renne over.

Mugabe burde bli stilt for retten og gjort ansvarlig for utplyndringen av landet. Det ville være en god undervisning for resten av Afrika.

De militære støtter lørdagens massedemonstrasjon. Den gir deres kupp legitimitet.

 

https://www.reuters.com/article/us-zimbabwe-politics-harare/ecstatic-zimbabweans-flood-harare-to-celebrate-expected-mugabe-downfall-idUSKBN1DI08B