Sør-Afrikas tidligere president Jacob Zuma er i landets øverste domstol dømt til 15 måneders ubetinget fengsel for å ha vist forakt for retten.

79 år gamle Zuma, som var president i Sør-Afrika fra 2009 til 2018, har gjentatte ganger nektet å møte etter å ha blitt innkalt av kommisjonen for å forklare seg for landets antikorrupsjonskommisjon.

Han er mistenkt for grov korrupsjon under sin presidentperiode.

Tirsdag ble han funnet skyldig for forakt for retten av domstolen i Petermaritzburg og dømt til 15 måneders ubetinget fengsel.

– Forfatningsdomstolen kan ikke gjøre annet enn å konkludere med at Zuma er skyldig i forakt for retten, sa dommer Sisi Khampepe.

Zuma var ikke selv til stede under rettssaken.

Han har blitt beordret til å overgi seg til påtalemyndigheten i hjembyen Nkandla i KwaZulu-Natal provinsen, eller i Johannesburg, innen fem dager.

Det er første gang i historien at en tidligere president har fått fengselsstraff i Sør-Afrika (NTB).

Tilleggsinformasjon fra Document:

Jacob Zuma var visepresident i Sør-Afrika fra 1999 til 2005, men måtte gå av etter anklager om voldtekt og korrupsjon. Zuma tilhører zulu-folket. Han ble valgt til president i 2009. Han har bygget opp under kill the boer-bølgen som preger det nye Sør-Afrika.

– Bring meg mitt maskingevær, skal president Jacob Zuma ha uttalt.

Zuma har kun grunnskole, og en bakgrunn fra ANCs militære gren Umkhonto we Sizwe («Nasjonens spyd»).

Nedenfor kan du se Zuma i aksjon, hvor han oppfordrer til drap av hvite bønder.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!