Regjeringen i Sør-Afrika har planer om å sette inn 25.000 soldater for å stanse den omfattende volden og plyndringen i landet.

Dette er det største militære innsatsen siden apartheid ble avskaffet tidlig på 90-tallet.

Urolighetene som blusset opp etter at tidligere president Jacob Zuma ble dømt til en fengselsstraff på 15 måneder, har så langt krevd minst 117 menneskeliv, ifølge BBC. 2000 mennesker er pågrepet, hundrevis av butikker har opplevd plyndring og ødeleggelser, særlig i byene Johannesburg og Durban.

De ser ut som dødens motorvei om man fortsetter nedover denne veien. Utbrente bilvrak, de har plyndret alt, fabrikker brenner, kjøpesentre brenner, tusenvis av folk kommer for å plyndre, sier en politimann til TVC News Nigeria.

Det er Zumas tilhengere som startet opptøyene.

Defence Minister Nosiviwe Mapisa-Nqakula said she had submitted a request for the deployment of 25,000 soldiers to the two provinces hit by violence – KwaZulu-Natal, where Durban is located, and Gauteng, which includes Johannesburg.

Sittende president Cyril Ramphosa har advart mot at opptøyene kan føre til mangel på grunnleggende nødvendigheter som mat og medisiner.

Lauren Alexander bor i Durban, og beskriver situasjonen som en «krigssone».

«It is frightening because we don’t actually know what’s happening next. Our road’s all blocked off, a lot of our food shops are closed, which frightens us a lot because we’ve got to ration our food now.»

Sivilbefolkningen i Durban bevæpner seg med hagler, pistoler, spader og macheter i et desperat forsøk på å forsvare seg mot mobben som herjer gatene, og plyndrer supermarkedene. Opptøyene har pågått i over seks døgn.

Tidligere president Zuma er kjent for å spille på et sterkt hat mot hvite mennesker, og han oppfordret til drap på hvite bønder (Kill the Boer). Men dette ble han aldri tiltalt for: Han er fengslet og dømt på grunn av grov korrupsjon.

BBC

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.