Minst 212 personer har mistet livet i uro og opptøyer i Sør-Afrika, opplyser et medlem av landets regjering.

Regjeringsmedlem Khumbudzo Ntshavheni fortalte på en pressekonferanse fredag at de fleste av de nye dødsfallene har skjedd i KwaZulu-Natal-provinsen, men at situasjonen «gradvis var på vei tilbake til normalen».

I løpet av natten ble det rapportert om 1.488 hendelser i provinsen.

Uroen i Sør-Afrika ble utløst av fengslingen av tidligere president Jacob Zuma, som i forrige uke startet soningen av en 15 måneder lang dom for ikke å ha samarbeidet i en korrupsjonsetterforskning.

Plyndring

Kjøpesentre og lagre har blitt plyndret i Johannesburg og provinsen KwaZulu-Natal. Det har rammet forsyningskjedene og ført til frykt for mangel på mat og drivstoff. Situasjonen har også rammet økonomien i landet hardt.

– Det er helt tydelig at alle disse hendelsene med uro og plyndring ble startet med vilje, det var folk som planla og koordinerte det, hevdet Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa på et besøk til KwaZulu-Natal-provinsen fredag.

–Vi har identifisert et stort antall av dem, og vi vil ikke la anarki og kaos få utspille seg i landet vårt uten videre.

Flere arrestert

Sør-Afrika er fra før i dyp økonomisk krise, blant annet som følge av koronapandemien som har rammet landet hardt. Arbeidsløsheten er skyhøy, særlig blant unge.

Soldater er satt inn for å få kontroll over situasjonen.

Ifølge offisielle tall har totalt 2.203 personer blitt arrestert så langt for ulike lovbrudd, inkludert tyveri.

Kjøp Peder Jensens bok her!

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.