Sør-Afrikas regjering vil frata gårdene fra hvite bønder for å rette opp i «historisk urettferdighet». I praksis har det ført til katastrofe for dyrevelferden og at mesteparten av jorden ligger brakk.

I likhet med Zimbabwe og andre afrikanske land, har Sør-Afrika bestemt seg for å vedta en såkalt «landreform», og loven ble signert av president Cyril Ramaphosa 23. januar 2025.

Loven gir staten rett til å ekspropriere eiendom uten kompensasjon under visse omstendigheter, med mål om å rette opp «historiske urettferdigheter.»

Hver femte dag blir en hvit bonde drept i landet, og konsekvensene av reformene er allerede synlige. Her er tre eksempler på hvor ille det kan gå når staten beslaglegger eiendommene til produktive bønder.

Daybreak: En statlig støttet katastrofe

Daybreak Farms, en statlig støttet kyllingfarm, ble rammet av en alvorlig krise da over 350 000 kyllinger døde av sult. Farmen, finansiert av Public Investment Corporation (PIC), hadde ikke betalt sine ansatte siden mars, og fuglene ble etterlatt uten mat, noe som førte til kannibalisme blant dem.

Dyrevernorganisasjonen NSPCA måtte gripe inn og avlive fuglene manuelt. Dette har ført til nasjonal oppstandelse og anklager om inkompetanse hos myndighetene.

Grobler-familiens gård

I 2002 overlot Grobler-familien sin gård i Modimolle til staten etter et landkrav fra en lokal svart gruppe. Gården, som hadde vært i familiens eie siden 1700-tallet, ble overført til en stiftelse opprettet for å administrere eiendommen.

Men ifølge lokale bønder ble jorden raskt liggende brakk på grunn av interne konflikter og manglende evne til å drive landbruket videre. Rapporter i parlamentet beskriver stiftelsen som «dysfunksjonell» og «ikke-fungerende» når det gjelder landbruksproduksjon.

PRESIDENT: Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa har for få måneder siden signert en lov som gjør det mulig å ekspropriere eiendom uten kompensasjon. Foto: REUTERS/Hannah McKay/File Photo

Dawn Valley og Ponderosa

To tidligere kommersielle gårder i området KwaZulu-Natal ved navn Dawn Valley og Ponderosa (etter Bonanza-gården journ. anm.), ble kjøpt av staten i 2008. I dag ligger store deler av disse eiendommene brakk.

Melkeutstyr er blitt vandalisert eller solgt som skrapmetall, og en nærliggende jakthytte er blitt brent ned.

Lokale innbyggere forklarer at de mangler ressurser og støtte til å drive gården. Dermed har de søkt seg jobber på andre nærliggende kommersielle gårder.

En alarmerende trend

Ifølge en rapport fra det sørafrikanske landbruksdepartementet har omtrent 75 % av gårdene overført gjennom landreformprogrammer mislyktes. Mange av disse gårdene ligger nå brakk, og tidligere produktiv jord er ubenyttet. Dette har ført til bekymringer om matsikkerhet og hvordan det vil slå ut på alle de millioner av arbeidere som er avhengig av gårdene for å få mat på bordet.

I Free State-provinsen alene har staten brukt nesten 2 milliarder rand, eller omtrent 1,1 milliarder norske kroner, på å kjøpe 432 038 hektar land siden 1994. Mye av dette landet er nå ubenyttet, og det er uklart hvordan det skal bidra til landets matsikkerhet.

På tross av de store konsekvensene av at land blir liggende brakk som kan føre til både sult, manglende arbeid og ikke minst ødelegge livet for de som drifter gården, er det flere sør-afrikanske politikere som vil gjøre større grep.

Julius Malema som er den kommunistiske lederen for Economic Freedom Fighters, og har en rekke ganger fremført sangen «Kill the Boer», som er et kamprop om å drepe hvite bønder.

I flere intervjuer har han fortalt at:

– Så lenge landet er i hendene på minoriteter, vil det aldri være fred i Sør-Afrika.

I tillegg har Malema svart «kanskje, kanskje ikke» på spørsmål om han har vært involvert i drap på hvite bønder.


 

kaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok!

Kjøp Hans Rustads nye bok om Trump her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.