Sakset/Fra hofta

President Cyril Ramaphosa. Foto: Hannah McKay/Reuters/Scanpix


 

Som Document tidligere har rapportert om, så er det sterke, politiske krefter i sving i Sør-Afrika for å la hudfarge avgjøre den fremtidige eiendomsretten. Hvite farmere søker Trump om asyl, mens NRK uten videre kaller denne omfordelingen av eiendommer  for «oppgjørets time». Andre tenker nok i stedet at «etnisk rensning» er mer nærliggende. For hvor ellers må mennesker i dag bokstavelig talt gå fra gård og grunn som oppgjør for overgrep og feil deres forfedre begikk?

Siden 1994 og slutten på apartheid-regimet i Sør-Afrika, har regjeringspartiet ANC lagt seg på en «willing-seller, willing-buyer»-linje der staten kjøper eiendommer av hvite og selger disse videre til svarte. Fremdriften har vært for langsom i ANCs øyne, for fremdeles eier hvite ca 73 % av dyrkbar mark men utgjør kun ca 9 % av befolkningen

BBC rapporterte 31.7.18 om at Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa og det regjerende partiet ANC nå vil gå inn for å forsere arbeidet med å endre grunnloven, slik at den tillater ekspropriasjon av eiendommer uten kompensasjon.

In a recorded address, President Cyril Ramaphosa said the ruling ANC will «finalise a proposed amendment» allowing the move.

He said the reform was «of critical importance» to the economy.

Recent months have seen growing anger about the slow pace of land reform in South Africa.

The country’s white minority is believed to have a disproportionate hold over land, with a few thousand white commercial farmers possessing the most fertile lands.

Hvorvidt dette primært er et utspill ment for det kommende valget i 2019 eller en politisk «worst case»-tackling, gjenstår å se. Skulle det imidlertid ende opp med at grunnloven blir endret slik president Cyril Ramaphosa og ANC tar til orde for, vil den bibelske arvesynden få et nytt innhold.

Protestene over dette komplett urimelige lovforslaget har da heller ikke uteblitt:

AfriForum, an organisation that mostly represents white South Africans on issues like affirmative action, said in a statement that land expropriation without compensation would have ‘catastrophic results … like in Venezuela and Zimbabwe’.

‘History teaches us that international investors, regardless of what AfriForum or anyone else says, are unwilling to invest in a country where property rights are not protected,’ AfriForum’s Chief Executive Kallie Kriel said. […]

‘South Africa needs more black farmers and black farms. Constitutional amendments – and even worst-case expropriation without compensation – may make for good electioneering but it doesn’t make more black farmers,’ Dan Kriek, President of Agri SA, said.

‘Agrarian reform can only happen successfully working hand in hand, in partnership, with the private sector’ Omri van Zyl, the executive Director of Agri SA, added.

‘We have seen this movie play out all over world – Venezuela, Russia – the promise for emerging farmers of tools, fertilizer, seeds and extension services are superficial – many have promised this as election ploys– and yet the outcome is always catastrophic for agriculture and food security.

Er det ikke forresten litt påfallende at vi i sakens anledning ikke har hørt et pip fra Antirasistisk Senter?

 
 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.