Feature

jc.jpg

Det er en skam for afrikanske ledere at de har unnlatt å fordømme Robert Mugabe. Vesten er heller ikke spesielt opptatt av en leder, som sitter på livstid og har kjørt et stort land i grøfta og lar befolkningen lide. African National Congress valgte igår en leder, Jacob Zuma, som viser noen av de samme trekk: macho-preget, korrupt, voldelig og maktsyk. Likevel velger LOs internasjonale sekretær, Karin Beate Theodorsen, å omtale ham i positive ordelag i NRK radio. Som å legge vekt på at ANCs kvinnebevegelse støtter Zuma. I stedet for å spørre: hva er det med en bevegelse som støtter en mann som voldtar en venn av familien? LOs internasjonale sekretær valgte i stedet å legge vekt på at Zuma ble frikjent. Hun fremholdt at hans venstreorienterte tilhørighet var en god motvekt til en markedsorientert president, og sa det var et eksempel på maktdeling, når realiteten er at Zuma etter alle solemerker blir ny president i 2009, og kanskje før.

Macho-idealet er Afrikas svøpe, det som sier at høvdingen har rett. Zuma vil gjerne være høvdingenes høvding: han er zulu, i leopard-drakt, har mange koner og sier han ikke vet hvor mange barn han har. Et tegn på virilitet. Han sier han har vist at han kan elske og mener muligens voldtekten. I rettssalen forklarte at skylte bort mulig hiv-smitte – jenta var positiv – med en dusj. Den samme Zuma har lovet å gjøre hiv-epidemien til en nasjonal unntakstilstand. Det samme lover han å gjøre med kriminaliteten. Det er disse to teamene som opptar sørafrikanere mest. Men Zumas valgspråk i valgkampanjen var: «Gi meg mitt maskingevær». Zuma satt på Robben Island med Mandela, men han er fylt av samme ånd som Winnie Mandela.

Thabo Mbeki har fjernet seg fra folket. Det er stor frustrasjon. Men å velge en maktsyk populist er å gå fra asken til ilden. Zuma har en alvorlig korrupsjonssak mot seg. Det var den som fikk Mbeki til å sparke ham som visepresident i 2005. Ingen hadde trodd på hans comeback, men i ANC er det mobben som velger.

On Friday, prosecutors filed documents in court with damning new allegations claiming Zuma received bribes from the French arms company Thint to scotch investigations into a multibillion-dollar arms deal.

Supporters of Zuma say the timing of the court filing is not coincidental, that state institutions are being abused for political purposes and that the corruption cloud is a conspiracy to prevent him becoming president.

The first corruption charges against Zuma were thrown out of court in 2005.

Soon after, he went on trial for rape, accused by the HIV-positive daughter of a family friend. Zuma was acquitted, but not before he made damaging comments that led many to question his judgment.

New SAfrica party leader has fight ahead