Knesset vedtok natt til torsdag et nytt grunnlovstillegg som definerer Israel som jødenes hjem, og med Jerusalem som udelelig hovedstad.

Liberalere, også jødiske, kritiserer loven. Araberne i Knesset ropte «apartheid» og «fascisme».

New York Times, selv sterkt preget av jøder, kommer inn på bakgrunnen for loven:

Israel har helt siden opprettelsenn diskutert forholdet mellom det å være en jødisk stat og samtidig demokrati. Det sistnevnte kan komme til å true det førstnevnte:

The debate has its roots in the establishment of the state of Israel, after the United Nations voted in 1947 to partition the British Mandate for Palestine into two states, one Jewish and one Arab. Arab states rejected the plan and went to war.

Seventy years later, proponents of the new law cite continuing threats, some in Israel’s Arab minority are demanding collective rights and forming a majority in the northern Galilee district, and critics abroad are questioning the legitimacy of the Jewish state and calling to boycott it.

Kritikerne vil si at nå er det det jødiske som truer det demokratiske. Til det vil den høyreorienterte sionistiske tradisjonen Netanyahu står i, svare at deres forpliktelse er å beskytte det jødiske folk. Hvis det ene må prioriteres, so be it.

Motstanderne har en tendens til å overdrive loven, og kommer uforvarende til å vise hvorfor den ble vedtatt: De ønsker å utblande Israel og fragmentere samfunnet på samme måte som det skjer i Vest-Europa.

New York Times – og Haaretz, klager over at Israel under Bibi orienterer seg stadig sterkere mot «høyrepopulistisk» partier i Sentral-Europa. At disse regjeringene blir valgt av en grunn, på samme måte som i Israel, ønsker hverken New York Times eller Haaretz å dvele med.

New York Times har hendene fulle med å bekjempe dets egen høyrepopulist. Haaretz gjør så godt de kan med Bibi.

Empowered by the ascendancy of a friendly American administration led by President Trump, and increasingly allying itself with illiberal democracies in Europe, Mr. Netanyahu’s government has sought to exercise more control over the news media, curtail the authority of the Supreme Court and undermine the police amid attempts to thwart or minimize the effect of multiple corruption investigations against the prime minister. The police have already recommended that Mr. Netanyahu be charged with bribery in two cases.

Men kan det være snakk om to ulike forståelser av demokratiet? Når de ulike statsintitusjoner befolkes av mennesker med ulike oppfatninger, er det ikke merkelig at de tørner sammen.

Netanyahu har nå konkurranse til høyre for seg. Hvis ikke han tar initiativet, vil andre gjøre det. De liberale forsøker å legge moralsk press på ham, men det virker ikke.

“This is a defining moment in the annals of Zionism and the annals of the state of Israel,” Prime Minister Benjamin Netanyahu said soon after the vote early Thursday. “We have determined in law the founding principle of our existence. Israel is the nation state of the Jewish people, and respects the rights of all of its citizens.”

New York Times formulerer hva loven handler om: Det er jødene som har retten til selvbestemmelse i Israel.

In essence, the law enshrines the Jewish people’s exclusive right to self-determination in Israel, a move that was hailed by supporters as “historic” and denounced by detractors as discriminatory, racist and a blow to democracy.

Man kan spekulere om vesteuropeere som i dag frykter å komme i mindretall en gang i fremtiden kan komme til å føle seg inspirert av jødene til å lage tilsvarende lover.

Israel Passes Law Anchoring Itself as Nation-State of the Jewish People

 

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!