Justiskomiteen i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset har godkjent et lovforslag som forbyr finansiering av aktiviteter som benekter Israels karakter som jødisk og demokratisk stat. De arabiske Knesset-representantene akter ikke å respektere loven, hvis den passerer.

Lovforslaget kommer fra partiet til utenriksminister Avigdor Lieberman, Yisrael Beiteinu. Opprinnelig gikk det ut på å forby markering av den palestinske Naqba, palestinernes beskrivelse av opprettelsen av staten Israel, som for mange betød flukt og eksil. Men dette forslaget møtte stor motsand, og ville blitt en belastning internasjonalt.

Nå har en utvannet versjon passert justiskomiteen.

The new bill prohibits funding of activities that reject the existence of the State of Israel as a Jewish state or deny the democratic character of the state.

It also outlaws funding for activities that fall within the definition of armed struggle or terrorist activities – by an enemy state or a terror organization – against Israel.

Additionally, the bill prohibits funding for activities that could harm the honor of the flag, the state or state symbols.

Statsråden for minoriteter, Avishay Braverman, (Arbeiderpartiet), beklaget forslaget.

«To my sorrow, instead of acting to strengthen the connection with the Arab citizens of Israel and acting to grant them equal rights, there are people today who for political reasons adopt bills that might strengthen them amongst the voting public, but at the same time harm the fragile fabric of Jewish-Arab relations in Israel and also defame Israel in the world,» Braverman said during a cabinet meeting.

Arabiske MP’er sa de ville markere Naqba-dagen enda sterkere i fremtiden.

Da den opprinnelige teksten ble sirkulert, la en gruppe akademikere frem et opprop hvor de lovet å sabotere loven, hvis den ble vedtatt.

Det nye forslaget er utvannet og gjelder nå finansiering. For høyresiden er det viktig at man ikke er borger og benytter friheten til å undergrave staten. Men spørsmålet er om en kriminalisering utløser andre negative impulser og indre splid slik at man kanskje ikke vinner noen ting.

Two hundred and thirty lecturers from Israeli universities and academic institutions signed a declaration this week to «publicly violate» the proposed Nakba and Citizenship laws, should they pass through the Knesset.

According to the declaration, the proposals are «harshly anti-democratic, and all gravely violate basic rights essential to democracy and to freedom of expression.»

The declaration listed three proposed laws that its signatories said they would violate: A proposed law revoking citizenship for those who do not declare loyalty to Israel and a Jewish, Zionist and democratic state; a proposed law making it illegal to commemorate the anniversary of the Palestinian «nakba»; and a proposed law making it illegal to deny the existence of the State of Israel as a Jewish and democratic state.

230 Israeli lecturers vow not to obey law banning Nakba commemoration


Labor Min. to Lieberman: Nakba bill sullies Israel’s image