Gjesteskribent

Avraham Burg kommer fra en av Israels «fineste» familier hva gjelder historie og offentlig innsats, og selv har han vært spesialsoldat og tilhørt toppen i Arbeiderpartiet. Men noe skjedde og han foretok en nyorientering som resulterte i en bok som sjokkerte Israel: Burg ber israelerne legge Holocaust bak seg og slutte å spesialbehandle jøder, som feks. at alle jøder har rett til å «vende tilbake». Han vil at skal bli et land som alle andre.

Reaksjonene er sterke både pga hvem Burg er og hva han sier. Faren, Josef Burg, unnslapp fra Tyskland i 1939 og var statsråd i 40 år og en av landets mest respekterte politikere. Kona overlevde masskren på jøder i Hebron i 1929. Avraham vokste opp i ett av de beste strøkene i Jerusalem, gikk på Hebrew University, og har ledet World Zionist Organization. Han kjempet om ledervervet i Arbeiderpartiet i 2001. Han tilhører mao Ashkenazi-establishmentet som har styrt Israel siden grunnleggelsen.

Det var nederlaget i 2001 – selv sier han det skyldtes hestehandler på bakrommet – som startet prosessen. Burg gikk på fottur i amerikanske fjell i fem uker og møtte nesten ikke ett menneske. Han fikk tid til å tenke. Resultatet ble boken som hadde arbeidstittelen: «Hitler vant», men ble hetende «Å beseire Hitler» på hebraisk. Nå er den utkommet på engelsk under tittelen: «The Holocaust Is Over; We Must Rise From Its Ashes» (Palgrave Macmillan). Her er noen av de mest kontroversielle utsagnene barbert eller tonet ned.

Burg er ikke den første som sier at Holocaust spiller en for stor rolle i Israels liv. Men derfra til å foreslå at Yad Vashem – minnesenteret over Holocaust – skal legges ned, og omgjøres til hovedkvarter for Den internasjonale straffedomstolen, er det et drøyt stykke. Det samme gjelder sammenligningene mellom dagens Israel og Tyskland i 30-årene. Når Burg skriver at man snart kan vente seg Nürnberg-lover i Israel, er det mange mentale klaffer som går ned. Likevel er ikke Burg sosialt utsøtt. Men flere av hans venner forstår ikke hvordan han kan si det han gjør, som Tom Segev.

In a book that came out last year and has just been translated and released in the United States, he said that Israel should not be a Jewish state, that its law of return granting citizenship to any Jew should be radically altered, that Israeli Arabs were like German Jews during the Second Reich and that the entire society felt eerily like Germany just before the rise of Hitler.

In other words, rather than reconciling the country’s complex tensions, Mr. Burg ended up imploding from them.

«I realized something about myself and Israel that frightened me,» he said recently, looking back over the past few years. «I realized that Israel had become an efficient kingdom with no prophecy. Where was it going? What is a Jewish democratic state? What does it mean that Jews define themselves by genetics 60 years after genetics were used against them?»

Israelerne følte at dette var hinsidies å være kreativ og dristig, at han rothogde selve samfunnsrøttene.

As Ari Shavit, a writer for the newspaper Haaretz, said to him in an interview when the book was published here: «Your book is anti-Israel in the deepest sense. It is a book from which loathing of Israeliness emanates.»

Tom Segev, for example, a left-wing historian and Haaretz columnist, said in a review that the book was «one of the most spaced-out and in-your-face books this country has seen in many years.»

WHAT are Mr. Burg’s prescriptions? He wants a new Jewish identity focused not on the particular but on the universal, asserting that «if we do not establish modern Israeli identity on foundations of optimism, faith in humans and full trust in the family of nations, we have no chance of existing.» He wants Israel to dismantle the Yad Vashem Holocaust memorial in Jerusalem and replace it with the headquarters for the International Criminal Court, making it the epicenter of international prevention of genocide.

Burgs forslag og kritikk berører selve den fundamentale tryggheten Israel gir jøder verden over: han vil gjerne the right to return, retten alle jøder har til å komme til Israel. Det er fortsatt en nødutgang jøder føler det er godt å ha. Samtidig klandrer han Israel for å være et Sparta som ikke kan overleve. Han butter mot den realismen israelerne har utviklet gjennom mange tiår i Midtøsten. De tror ikke at Israel kan senke guarden i disse omgivelsene. Det Burg presterer er eventyr, en oppskrift på katastrofe.

Men han er ikke blitt utstøtt, og boken utkommer på engelsk, og vil garantert få oppmerksomhet.


Once a Political Riser, an Israeli Challenges His Country’s Identity