En israelsk soldat må håndtere en situasjon i Hebron 15 desember 2017, med to fotografer rett opp i ansiktet. De stoler på at han ikke gjør dem noe, samtidig som de venter på dramatiske bilder, som godt kan gå ut over soldaten. Foto: Mussa Qawasma/Reuters/Scanpix

I Knesset fremmes en lov som vil gjøre det straffbart for NGO’er å filme eller fotografere israaelske soldater på en måte som skader landes omdømme og svekker soldatenes moral.

Israel moved on Sunday to snap the lens shut on rights groups that film its troops’ interactions with Palestinians by introducing a bill that would make it a criminal offense.

Rights groups frequently film Israeli soldiers on duty in the occupied West Bank, documentation the organizations say is necessary to expose abuse by the military.

A video filmed by Israeli rights group B’Tselem in 2016 showing an Israeli soldier shoot dead an incapacitated Palestinian assailant drew international condemnation and led to the soldier’s conviction for manslaughter in a highly divisive trial.

Israel har etterhvert fått nok av NGO’er som mottar penger fra utlandet og bruker dem til å motarbeide Israel. Ingen annen stat i Midtøsten har så mange utenlandske journalister stasjonert. Ingen annen stat får så mye negativ oppmerksomhet i internasjonale organisasjoner som FN. Disse organisasjonene snakker om manglende proporsjonalitet i Israels vold mot palestinere. Israel vil kunne svare at det er en uforholdsmessighet i omverdenens dekning av Israel.

Derfor har lovgiverne i Knesset begynt å slå tilbake med å innskrenke adgangen til å motta utenlandsk støtte til virksomhet som undergraver Israel.

Lovene gjelder NGO’er. Israel har ennå ikke foreslått restriksjoner på journalisters virksomhet. Det er Yisrael Beitenu som har fremmet forslaget. Det har en generell formulering om skade på soldatenes moral, som er vanskelig eksakt å bestemme.

would make filming or publishing footage “with intent to harm the morale of Israel’s soldiers or its inhabitants” punishable by up to five years in prison.

The term would be raised to 10 years if the intention was to damage “national security”.

 

Forslaget  skal gjennom Knesset i flere omganger før det blir lov.

A ministerial committee which oversees legislation voted to approve the bill on Sunday. It will now go to parliament for a vote that could take place this week and if ratified, will be scrutinized and amended before three more parliamentary votes needed for it to pass into law.

Yisrael Beitenu leader and Defence Minister, Avigdor Lieberman, praised the committee and said: “Israeli soldiers are under constant attack by Israel haters and supporters of terrorism who look constantly to degrade and sully them. We will put an end to this.”

Omverdenes harde kritikk av Israel, forfølgelsen om man vil, har bidratt til at høyrepopulismen har fått vind i seilene.

 

Israel targets rights groups with bill to outlaw filming of soldiers

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!