Israel føler seg presset, både av egne NGO’er, av internasjonal presse og fiendtlige krefter i utlandet. Knesset vedtok sist uke å opprette en komite som skal se på utenlandske bidrag til NGO’er.

Vedtaket ble selvsagt vurdert som et nederlag for det israelske demokratiet, både innad, blant genuine venner, og blant alle som ønsker å bruke det for å ramme Israel.

Forslaget kom fra en representant for Israel Beiteinu, partiet til utenriksminister Avigdor Lieberman. Det var rettet mot:

organizations that “aid the delegitimization of Israel through harming IDF soldiers.”

Israel har organisasjoner som menneskerettsorganisasjoner B’Tselem som leverer ammunisjon til Israels fiender, men samtidig virker som viktig korrekser innad. Andre er Breaking the Silence, soldater som fortalte om overtramp/overgrep under siste Gaza-krig.

Israel har alltid hatt disse civil courage-gruppene og menneskene. Men deres arbeid utnyttes av utenlandske krefter som ønsker å ramme Israel.

Israel har i Beiteinu fått politikere som ikke sitter stille, men vil gjøre noe med en selvkritikk som blir selvdestruktiv, bla. mener partiet at disse NGO’ene har levert materiale til Goldstone-rapporten. Den påsto at den israelske hæren med overlegg hadde som politikk å drepe sivile. Dette sjokkerte israelerne. Beiteinu mener dermed at disse NGO’ene skader landets sikkerhet og vil granske hvem de mottar penger fra.

“It is the right and the obligation of the Israeli public to know that the majority of the false testimonies that were written in the Goldstone Report were handed over by these organizations, the same ones that handed over the names of IDF officers and encouraged legal actions against them, and their representatives have even been wandering for years in Israeli schools and tell the youth to evade military service,” the statement continued.

“These organizations do not really care about the state of human rights, a fact evidenced by the fact that they have never worked for the rights of women in Arab society, nor discussed the status of democracy in Saudi Arabia, a state that itself funds some of these organizations. The entire goal of these organizations is to deter the IDF in its struggle against terrorist organizations and to weaken the determination of soldiers to defend the citizens of Israel, and the Israeli Knesset has the obligation to fight against this,” Israel Beiteinu said.

Bekymringen er legitim nok. Israel er et åpent samfunn, samtidig som det er i krig. I internettalderen kan kritikere finne og offentliggjøre informasjon som stiller feks. landets soldater i dårlig lys. Hvor går grensen for legitim og illojal kritikk?

Bakgrunnen for forslaget er at riksadvokat Yehuda Weinstein i august avslo å granske de stort sett venstreorienterte NGO’ene.

Dermed tok Israel Beiteinu saken i egne hender. Men forslaget er omstridt, også innad i regjeringen.

Welfare and Social Services Minister Isaac Herzog (Labor) warned that “the establishment of this committee will cause needless diplomatic damage to Israel and to Israel’s image. This is a political proposal that is appropriate for shady regimes, and Israel must not be like them. The use of the excuse of defending IDF soldiers, which is a very important value, to carry out a political witch hunt of the basest and most dangerous kind hurts the deepest soul of Israeli democracy.

“The State of Israel, as the state of the Jewish people, must be a light onto the world in terms of freedom of speech and freedom to express beliefs, and reject proposals that have the scent of McCarthyism,” Herzog said.

NGO’ene selv var naturlig nok mot. De dannet en allianse og latterliggjorde forslaget. B’Tselem sa alle bidrag var offentlig tilgjengelige. De hadde intet å skjule. B’Tselem ville mer enn gjerne snakke med noen fra regjeringen.

The Association for Civil Rights in Israel and more than a dozen left-leaning NGOs jointly signed a message of solidarity in which they challenged MKs: “You wish to investigate? Go ahead and interrogate all of us. We have nothing to hide. You are invited to read our reports and publications, and we will welcome it if for a change you will answer our questions instead of slandering us time and again. Similar attempts to silence criticism have failed in the past. This attempt will fail too.”

Forslaget må også vedtas i fagkomiteen før det trer i kraft. En representant for venstreorienterte Meretz krevde en juridisk vurdering av forslaget. Han mente det var ulovlig.

Left-wing NGOs mad Knesset to probe foreign funding

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂